Linkovi

EU sastavlja plan za eliminaciju ugljičnog otiska industrije do 2050. godine


Njemačka
Njemačka

Evropska unija je izradila nacrt planova za prikupljanje i skladištenje stotina miliona tona emisije CO2 do 2050. godine kako bi osigurala da industrije mogu ispuniti evropske ciljeve klimatskih promjena, pokazuje nacrt dokumenta.

Postizanje cilja EU nulte emisije do 2050. godine zahtijevat će od kompanija da pređu na zelenu energiju i promjene svoje metode proizvodnje. Za sektore kojima nedostaju tehnologije da to urade, njihove preostale emisije će morati biti zarobljene , kako bi se izbjeglo da dođu u atmosferu i podstaknu globalno zagrijavanje.
Do 2050. godine, EU će morati da uhvati do 450 miliona tona CO2 godišnje, prema nacrtu plana Evropske komisije, koji je vidio Reuters.
"Do istog datuma, većina preostalih emisija iz industrije EU morat će biti zahvaćena i uskladištena, posebno iz sektora cementa i kemije", navodi se u nacrtu.
EU je 2022. godine emitovala 3,6 milijardi tona ekvivalenta CO2, pokazuju zvanični podaci.
Većina CO2 zarobljenog 2050. godine bila bi trajno uskladištena pod zemljom. Neki bi se koristili u industrijskim procesima poput proizvodnje hemikalija.
U nacrtu se navodi da će 100 miliona tona CO2 zarobljenog do 2050. biti u energetskom sektoru, iz elektrana koje rade na fosilna goriva koja emituju CO2 ili iz "biogenih" izvora poput organskog otpada.
EU bi trebala direktno uhvatiti do 200 miliona tona CO2 iz atmosfere, kako bi uravnotežila neke preostale emisije 2050. godine, navodi se u nacrtu.
Chris Davies, direktor predizborne grupe CCS Europe, rekao je da je nedostatak političke podrške ostavio EU da se uhvati u koštac kako bi brzo proširila tehnologiju. EU nema operativnih projekata skladištenja CO2 .
„Većina vlada jednostavno je dala sve od sebe da ovo stavi na 'preteško' pozadinu," rekao je Davies, bivši poslanik EU.
Komisija je odbila komentarisati nacrt dokumenta, o čemu je prvi prenio Bloomberg News.
U nacrtu se navodi da će izgradnja infrastrukture za prikupljanje i skladištenje ugljika u ovoj deceniji zahtijevati i sredstva EU i nacionalna sredstva.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG