Linkovi

Evropske grupe ekstremne desnice u nezvaničnoj kampanji za EU izbore


Santiago Abascal, vođa španske krajnje desničarske stranke Vox, gestikulira dok drži govor tokom stranačkog skupa u Madridu, Španija, 19. maja 2024.
Santiago Abascal, vođa španske krajnje desničarske stranke Vox, gestikulira dok drži govor tokom stranačkog skupa u Madridu, Španija, 19. maja 2024.

Europske krajnje desničarske političke stranke neslužbeno su u nedjelju pokrenule svoju kampanju za izbore za Evropsku uniju u Španiji sa snažnim porukama protiv ilegalnih migracija i klimatske politike bloka, istovremeno izjavljujući svoju podršku Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa.

Liderka francuske stranke Nacionalni skup Marine Le Pen i premijer Italije Giorgia Meloni pokušali su okupiti glasače na događaju koji je organizirala španska krajnje desničarska stranka Vox u Madridu uoči parlamentarnih izbora u Evropskoj uniji od 6. do 9. juna. Analitičari kažu da bi glasanje u 27 zemalja bloka moglo da dovede do snažnog uspona krajnje desnice.

U završnoj smo fazi da 9. jun bude dan oslobođenja i nade“, rekao je francuski predsednički kandidat. “Imamo još tri sedmice da ubijedimo naše sunarodnike da izađu i glasaju.

Meloni, čija stranka Braća Italije ima temelje u fašizmu Benita Musolinija, govorila je na španskom putem video konferencije i pozvala mlade da glasaju. "Vi ste jedina moguća budućnost Evrope", rekla im je Meloni.

Odbrana granica EU bila je još jedna glavna tema posljednjeg od dva dana sastanka koji je Vox organizirao u areni na periferiji španjolske prijestolnice.

"Nismo protiv ljudskih prava, ali želimo jake granice u Evropi", rekao je Andre Ventura, lider Chega, stranke koja je ranije ove godine osvojila treći najveći broj poslaničkih mjesta u Portugalu. "Ne možemo nastaviti s ovim masovnim prilivom islamskih i muslimanskih imigranata u Evropu”, dodao je.

Meloni je branila politiku svoje zemlje o postizanju sporazuma s trećim zemljama u pokušaju suzbijanja ilegalne imigracije, dok se Le Pen zalaže za reformu šengenskog prostora — koji omogućava slobodno kretanje ljudi unutar većine granica bloka — tako da „Evropa omogući svakoj zemlji da biraju ko ulazi, a ko napušta njenu teritoriju.

Predsjednik Voxa, Santiago Abascal, pozvao je na jedinstvo krajnje desnice uoči evropskih izbora.

"U susret globalizmu moramo odgovoriti globalnim savezom patriota u odbrani zdravog razuma, ekonomskog prosperiteta, sigurnosti i slobode jer dijelimo prijetnju, a to nas vodi ka solidarnosti", rekao je Abascal.

Glasanje će pokazati da li će politički pomak kontinenta odgovarati zamahu udesno koji se vidi u većem dijelu svijeta od Holandije preko Slovačke do Argentine.

Argentinski novi predsjednik Havier Milei, koji je dočekan kao zvijezda uz skandiranje "Sloboda", posvetio je svoj dugi govor razbijanju socijalizma. Rekao je da je socijalizam “ideologija koja ide direktno protiv ljudske prirode i nužno vodi u ropstvo ili smrt”.

Ne postoji druga moguća sudbina“, rekao je. “Otvoriti vrata socijalizmu znači prizvati smrt”, dodao je.

Pristalice koje su napunile arenu Palacio de Vistalegre navijale su za poruke protiv Evropskog zelenog dogovora i u korist poljoprivrednika, čiji su protesti doveli nekoliko gradova na kontinentu u zastoj u posljednjih mjeseci. Oni su također pozdravili poruku svakog govornika u znak solidarnosti s Izraelom u njegovom ratu u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Izrael je na sastanku predstavljao njegov ministar za pitanja dijaspore Amichai Chikli.

Sa video ekrana govorili su i mađarski premijer Viktor Orban i bivši premijer Poljske Mateusz Morawiecki.

Tokom događaja, stotine ljevičarskih aktivista demonstrirali su protiv fašizma u centru grada u Madridu.

Ovdje sam jer u Vistalegreu imamo samit mržnje i moramo se boriti protiv fašista“, rekao je Frank Erbroder, poljski aktivista na skupu. "Zabrinut sam jer je Hitler pobijedio, zbog demokratije i mislim da ćemo možda imati istu situaciju."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG