Linkovi

Belgija predsjedava Evropskom Unijom


Belgijsko predsjedavanje EU projektovano je tokom proslave Nove godine u Briselu 31. decembra 2023. godine.
Belgijsko predsjedavanje EU projektovano je tokom proslave Nove godine u Briselu 31. decembra 2023. godine.

Belgija preuzima predsjedavanje Vijeća EU i narednih šest mjeseci radiće na boljoj zaštiti evropskih građana, jačanju saradnje i pripremi zajedničke budućnosti.

Tokom predsedavanja, Belgija će se fokusirati na šest tematskih oblasti i posvetiće posebnu pažnju održavanju nepokolebljive podrške EU Ukrajini, navodi se na sajtu predsjedavanja Unijom te zemlje.

Radiće na odbrani vladavine prava, demokratije i jedinstva EU, jačanju konkurentnosti bloka, zelenoj i pravednoj tranziciji, jačanju socijalne i zdravstvene agende, zaštiti ljudi i granica, kao i promovisanju globalne Evrope.

Belgija predsedavanje preuzima u trenutku kada se EU nalazi na raskrsnici, suočena sa posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, pandemije, energetske krize, dezinformacija, ekstremnih klimatskih događaja i obnovljenog sukoba na Bliskom istoku, navodi se.

Biće to trinaesto rotirajuće predsjedavanje EU Belgije.

Za vrijeme belgijskog predsjedavanja biće održani evropski izbori, početkom juna.

Kako se navodi u programu, s obzirom da se završava tekući institucionalni ciklus EU, belgijsko predsjedavanje će podržati gladak prelazak na naredni ciklus. Predsjedavanje će podržati usvajanje Strateške agende 2024-2029 i pripremati razgovore o budućnosti EU.

Slogan belgijskog predsedavanja je "Zaštiti, ojačati, pripremiti" a logo (be EU) je inspirisan vezama Belgije sa Unijom i njenom privrženošću evropskom projektu.

Premijer Belgije Aleksander de Kro rekao je sredinom decembra predstavljajući program da slogan i šest ključnih tema predsjedavanja simbolizuju posvećenost bezbjednijoj, snažnijoj i otpornijoj Evropi sposobnoj da upravlja kompleksnim pejzažom globalne politike koji se brzo mijenja.

Na kraju juna Belgija će predsjedavanje EU predati Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG