Linkovi

Zajednički dogovor uslov za Upitnik EU


Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) sa entitetskim premijerima i ostalim predstavnicima bh. institucija u vezi popunjavanja Upitnika Evropske komisije (EK), predsjedavajući predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je sastanak bio koristan, međutim, nedostaje zajednički dogovor.

Ivanić je rekao da su entitetske vlade i ostali nivoi vlasti u BiH ponešto i radili po pitanju odgovora iz Upitnika, međutim, komunikacija između njih je slaba i treba biti češća.

„Svaki nivo vlasti je pripremio svoje odgovore, ali nije se ušlo u pripremu zajedničkog odgovora. Svako ima svoj, ali nema odgovora BiH. I to je do insitutucija BiH. Tu postoje bazična neslaganja“, navodi Ivanić.

Mladen Ivanić: Nema zajedničkog odgovora BiH
Mladen Ivanić: Nema zajedničkog odgovora BiH

Dodao je da je jedini način da se iznađe zajedničko rješenje u mehanizmu koordinacije jer se gubi mnogo vremena.

„Treba doći do načina kako doći do odgovora, a na odgovorima se još nije počelo raditi. Jedino mjesto je mehanizam koordinacije i ja vjerujem da će se nadležna tijela uspjeti kroz mehanizam odgovoriti“, kazao je Ivanić.

Ispunjavanje procedura

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je da će FBiH preostale tri obaveze za Upitnik ispuniti.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović je međutim istakla da je upitna funkcionalnost uspostavljenog mehanizma koordinacije te da RS nije dostavila svoje materijale sve dok se ne definišu potrebne procedure.

Riječ je, kako kaže, o tehničkim pitanjima o kojima će biti riječi na slijedećem sastanku koji će se održati 29. maja.

Željka Cvijanović: Zahtjevi za smjenu vlade RS-a ne narušavaju evropski put BiH
Željka Cvijanović: Zahtjevi za smjenu vlade RS-a ne narušavaju evropski put BiH

Na novinarsko pitanje koliko zahtjevi za smjenu vlade RS-a utiču na evropski put BiH, premijerka je kazala da takvi zahtjevi ne narušavaju evropski put jer je on prilično spor.

Problemi oko prevođenja Upitnika EK

Vijeće ministara Bosne i Hercegovina (VMBiH) je u dva navrata raspisalo javni poziv prevodilačkim agencijama koje bi bile angažovane na prevodima odgovora iz Upitnika na engleski jezik.

Međutim, nijedna akreditovana agencija nije se odazvala pozivu, zbog čega će BiH usluge prevoda potražiti najvjerovatnije u susjednoj Hrvatskoj, navodi portal Klix.

Inače, Upitnik koji BiH vlasti moraju ispuniti, prevesti na engleski jezik i dostaviti Evrospkoj komisiji na razmatranje, sadrži više od tri hiljade pitanja koja se tiču političkog, socijalnog, ekonomskog i administrativnog sistema BiH kao buduće članice EU.

EK svoju analizu i mišljenje o odgovorima iz Upitnika dostavlja Vijeću EU nakon čega ova institucija odlučuje o potencijalnom statusu kandidata zemlje koja je predala zahtjev za članstvo u EU.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG