Linkovi

Evropska komisija odobrila BiH 13 miliona eura za migrante


Jedan od migranata u kampu Ušivak kod Sarajeva, 19. mart 2019.
Jedan od migranata u kampu Ušivak kod Sarajeva, 19. mart 2019.

Evropska komisija odobrila je BiH 13 miliona evra kao podršku usljed priliva migranata, saopšteno je danas na veb-sajtu Komisije.

U saopštenju se navodi da će ova, druga specijalna mjera EU nadograditi prethodne, za koje je Brisel izdvojio 9,7 miliona evra kako bi se pomoglo da BiH izađe na kraj sa prilivom migranata koji traje od 2018. godine.

Ovu akciju će realizovati Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa UNHCR-om i UNICEF-om, dodaje se u tekstu.

"Podrška EU osiguraće smještaj i hranu za izbjeglice, lica koja traže azil i migrante i pobošljaće standarde zaštite i uslove života, kao i pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama, uključujući obrazovanje za djecu školskog uzrasta", navodi se u saopštenju.

Komisija dodaje da će finansiranje iz EU osnažiti kapacitet vlasti u BiH u segmentima regulisanja granica, identifikovanja, registrovanja i servisima za izbjeglice, lica koja traže azil i migrante. Takođe, pomenuta je i podrška dobrovoljnom povratku.

U saopštenju se podsjeća da EU pomaže BiH od 2007. godine u oblasti azila, migracija i regulisanja granica i da je u te svrhe izdvojeno 24,6 miliona evra. Od januara 2016. godine, BiH koristi regionalni program za podršku regulisanju migracija, koji je vrijedan osam miliona evra, navodi Evropska komisija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG