Linkovi

Reakcije na video migranata u kavezima


BiH: Migranti u kavezima
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

BiH: Migranti u kavezima

Stižu reakcije nakon što je Glas Amerike objavio video snimak na kojem se vidi da je grupa uhvaćenih migranata smještena u kaveze. Video su obravili brojni informativni portali i medijske kuće u regiji.

Grupa migranata vraćena je u Crnu Goru a iz Granične policije BiH stigla je reakcija u kojoj se žale na uslove u kojima rade. Reakciju prenosimo u cijelosti:

"Grupa migranata čiji je snimak u prostorijama za zadržavanje Međunarodnog graničnog prijelaza Klobuk objavljen u medijima ilegalno su van graničnog prijelaza prešli iz Crne Gore u BiH zbog čega je s MUP-om Crne Gore dogovorena readmisija na MGP Klobuk. Migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente izuzev potvrda da su tražioci azila u Crnoj Gori. Nakon što su im službenici Jedinice granične policije Trebinje osigurali vodu i hranu do primopredaje pripadnicima MUP-a Crne Gore smješteni su u prostorijama za zadržavanje (jedinim koje Granična policija BiH ima na MGP Klobuk za tu svrhu). Pri tome ističemo da je MGP Klobuk prijelaz projektovan i izgrađen od sredstava EU čiji montažni objekti nisu klasično zidani tako da su prostorije za zadržavanje ograđene metalnim pregradama ,ali je riječ o klimatizirnim i prostorijama s grijanjem, pod video nadzorom, s dnevnom svjetlošću i sanitarnim uvjetima, a migranti u njima nisu bili zaključani. Prostorije su predviđene za kraća zadržavanja do šest sati, a migranti u njima nisu proveli duže od dva sata.

Granična policija BiH demantuje nehumano postupanje prema migrantima na MGP Klobuk u prostorijama koje imamo na raspolaganju. Istovremeno ističemo da su službene prostorije i uvjeti rada službenika Granične policije BiH na velikom broju graničnih prijelaza daleko lošiji od uvjeta i prostorija na MGP Klobuk gdje su migranti boravili kratko vrijeme. Navedeno je Granična policija BiH u obraćanju javnosti i nadležnim tijelima godinama isticala kao samo jedan od brojnih problema s kojim se susreću policijski službenici u svakodnevnom radu."

Glas Amerike je u posjed snimka došao posredstvom neformalne grupe Are You Syrious. Aktivistica ove grupe koja je i dobila materijal rekla je ranije da policija u tom dijelu BiH vraća migrante u Crnu Goru.

"Takva praksa, koju ima i Hrvatska, je nezakonita i krajnje nehumana. Neophodno je da država počne poštovati domaće i međunarodne zakone koji jasno nalažu kako postupati sa izbjeglicama i migrantima. Ovakav tretman je nedopustiv", kaže aktivistica grupe Are You Syrious.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG