Linkovi

Predsjednica Evropske Komisije 23.januara u posjeti Sarajevu


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen boraviće u Sarajevu u utorak 23. januara, potvrđeno je u ovoj instituciji.

Von der Leyen će posjetiti Bosnu i Hercegovinu (BiH) u društvu premijera hrvatske Andreja Plenkovića, i holandskog premijera Marka Ruttea.

Kako je saopšteno u EK, Von der Leyen će se sastati predsjedništvom BiH, uključujući i predsjedavajću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto kao i sa predstavnicima civilnog društva u zemlji.

Prema istim izvorima, razlog posjete Sarajevu je ohrabrenjenje bh. političara na putu BiH ka Evropskoj uniji (EU).

Sastav delegacije takođe ima posebnu simboliku. Ona će imati jednog premijera (Plenkovića) koji gura otvaranje pregovora između EU i BiH i jednog šefa vlade (Rute) koji je i dalje skeptičan.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022.godine, dobila status kandidata za punopravno članstvo.

Godinu dana kasnije, 14. decembra prošle godine lideri država članica EU su poručili BiH da će odobriti otvarnje pregovora sa Sarajevom kada se ispune kriterijumi za članstvo.

Evropska komisija bi trebalo da do marta ove godine objavio izvještaj o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG