Linkovi

Istraga dokazala krijumčarenje u Evropu gasova koji zagrijavaju klimu


Polomljeni frižideri u dvorištu kuće radnika za reciklažu u selu Dongxiaokou u Pekingu
Polomljeni frižideri u dvorištu kuće radnika za reciklažu u selu Dongxiaokou u Pekingu

Velike količine rashladnih plinova koji zagrijavaju klimu iz Kine i Turske se ilegalno krijumčare u Evropu, potkopavajući globalni pakt o njihovom postepenom ukidanju, navodi se u izvještaju londonske Agencije za istraživanje okoliša (EIA) u ponedjeljak.

Plinovi su fluorougljikohidrati (HFC), niz kemikalija koje se koriste uglavnom za hlađenje u industriji i maloprodaji, koje ne oštećuju ozonski omotač kao druga zabranjena rashladna sredstva, ali kao staklenički plinovi mogu biti nekoliko hiljada puta jači od ugljičnog dioksida.

Uprkos obavezama da se smanji upotreba HFC-a, agencije za provođenje zakona širom Evropske unije bore se da prate ilegalne pošiljke koje ulaze preko Turske, Rusije ili Ukrajine, a krijumčari pribjegavaju sve sofisticiranijoj taktici kako bi izbjegli otkrivanje, objavila je EIA nakon dvogodišnjeg prikrivanja istrage.

Još uvijek je prilično lako pronaći ilegalne HFC na evropskom tržištu“, rekao je Fin Walravens, viši aktivist za EIA. "Postoje znakovi da trgovci prilagođavaju svoje metode, da postaju pametniji pokušavajući izbjeći vlasti."

"Ako možete da ušunjate u gas koji najviše zagađuje, najodvratniji, u suštini dobijate najveći novac."

Kao dio Kigali amandmana na Montrealski protokol iz 2016. godine, evropske i druge industrijske zemlje su se obavezale da će smanjiti upotrebu HFC-a za 85% od 2012. do 2036. Da bi se postupno smanjivanje dogodilo, ovlaštenim proizvođačima i potrošačima HFC-a dodijeljene su kvote koje su smanjene postepeno.

Ali s obzirom da je potražnja i dalje velika, postepeno smanjenje je dovelo do povećanja cijena, stvarajući poticaje za krijumčare - od kojih su mnogi također licencirani trgovci - da učine dostupnom veću ponudu, pokazao je izvještaj.

Puno je lakše ako imate dozvolu da jednostavno prekoračite svoju kvotu: to je tako teško dokazati“, rekao je Walravens. „Svrha postupnog smanjenja je da poskupi HFC i navede ljude da misle da su alternative bolje i isplativije, ali ako dođe do ilegalne trgovine i proda se po upola nižoj cijeni, cijeli sistem se raspada.

Istraga EIA iz 2021. sugerira da bi ilegalni HFC prokrijumčareni u Evropu mogli iznositi 20-30% legalno trgovanih količina, što je ekvivalent do 30 miliona tona CO2. Novi izvještaj nije dao revidiranu procjenu, ali Walravens je rekao da se "vrlo malo toga promijenilo".

Kina je najveći svjetski proizvođač HFC-a, sa 39 ovlaštenih proizvođača koji su ove godine dobili dozvole za proizvodnju što odgovara 185 miliona tona CO2. U decembru je izdala nova pravila za kažnjavanje firmi koje prekorače svoje kvote.
Čak i kada su alternativni proizvodi dostupni, sprovođenje ukidanja hemikalija predstavljalo je veliki izazov, a neke vlade "ne mogu ili ne žele da se suzbiju", rekao je Ian Rae sa Univerziteta u Melburnu, koji je bio tehnički savetnik Montrealskog protokola.

"Čini se da uvijek postoji potražnja od strane kupaca koji su zadovoljni starim proizvodom i nerado mijenjaju za novi, koji može biti skuplji", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG