Linkovi

Kompjuterska igra EVOKE priprema mlade za rješavaje globalnih problema


Bob Hawkins: Igra potiče mlade ljude da razmišljaju o problemima poput gladi, siromaštva i AIDS-a, te o tome što sami ili u suradnji s drugima mogu učiniti na rješavanju tih problema.

Institut Svjetske banke – obrazovni ogranak Svjetske banke – pokrenuo je internetsku kompjutersku igru nazvanu EVOKE, a dizajniranu s ciljem da mlade ljude angažira u iznalaženje rješenja za hitne globalne probleme, poput gladi, siromaštva i obrazovanja. Pobjednici desetotjedne igre mogli bi se naći na konferenciji u Washingtonu, kao i dobiti mentore među vrhunskim svjetskim društvenim inovatorima i poslovnim čelnicima.

Radi se o kompjuterskoj igri s implikacijama diljem svijeta, koja je ujedno i super-brzi tečaj u promjeni svijeta kao i hitni poziv na društvene inovacije. Svaki tjedan, sve do sredine svibnja, sudionicima igre se postavi novi svjetski problem koji hitno treba riješiti. Bob Hawkins, iz Instituta Svjetske banke u Washingtonu, producent je te kompjuterske igre. On kaže da se igra 'vrti oko jednog stripa, romana u slikama, čija se radnja zbiva deset godina u budućnosti.'

Priča slijedi tajnovitu mrežu najboljih rješavatelja problema Afrike. Sudionici mogu igrati sami ili u skupinama, kroz interakciju s drugim igračima. Oni tako mogu kroz rasprave doći do rješenja problema poput gladi u svijetu, siromaštva i obrazovanja.

"Igra potiče mlade ljude da razmišljaju o izazovima globalnih problema i o tome što sami ili u suradnji s drugima mogu učiniti na rješavanju tih problema" - kaže Bob Hawkins.

Igra je originalno bila dizajnirana za studente sveučilišta u Africi. No, u prvih nekoliko dana uključilo se više od 8 tisuća igrača iz čitavog svijeta – većinom iz Sjedinjenih Država. Hawkins je svjestan činjenice da samo 1 posto Afrikanaca dospije na sveučilište, te da pristup Internetu nije tako proširen kao u drugim dijelovima svijeta: "Dizajnirali smo igru tako da bude kompatibilna s pretraživačem Opera Mini, koju se može koristiti na mobitelima. Isto tako zrcalimo sadržaj na Facebook, koji je kod studenata i mladih ljudi općenito vrlo popularna aplikacija na celularnim telefonima."

Na kraju, pobjednici igre imat će priliku naći se pod mentorstvom poslovnih čelnika, a, isto tako, osvojiti i putovanje na jednu konferenciju, slijedeće godine, u Washingtonu. Ovo bi mogla biti prva u nizu igara kojima se traga za inovatorima budućnosti.

XS
SM
MD
LG