Linkovi

Evo gdje "živi internet"


FILE PHOTO: A man types on a computer keyboard in this illustration picture taken Feb. 28, 2013.
FILE PHOTO: A man types on a computer keyboard in this illustration picture taken Feb. 28, 2013.

Jeste li ikada pohranili nešto u oblaku (cloudu) i pitali se kuda idu ti podaci?

Možda ćete biti iznenađeni kad saznate da je to u mirnoj zajednici tridesetak kilometara izvan glavnog grada Washingtona, gdje ljudi trče ili šetaju pse oko jezera koje su napravili ljudi, dječiji timovi vježbaju na nogometnim igralištima, a tinejdžeri igraju pick-up košarku na terenima u zajednici.

Većina svjetskog internetskog prometa prolazi kroz grad Ashburn u okrugu Loudoun, u Virginiji, dom jedne od glavnih svjetskih internet razmjena.

Fiber-optik kabel
Fiber-optik kabel

"Nevjerovatno je kada razmišljate o količini fiber vlakana koja su u zemlji", kaže Buddy Rizer, izvršni direktor ekonomskog razvoja za okrug Loudoun. "Na obje strane puta su korita za vlakna. A sada stavljamo i nešto vlakana nasred puteva. Želimo i dalje graditi tu mrežu vlakana."

Sedamdeset posto svjetskog internetskog prometa prolazi kroz sva ta vlakna. Zato je Ashburn poznat kao Aleja Centra Podataka. Silikonska dolina istoka.

Oblačna prijestolnica svijeta. Kroz ovaj grad prolazi gotovo svaki e-mail poslan ili primljen bilo gdje širom svijeta. Ako imate nešto pohranjeno u oblaku, vjerovatno je u nekom od 100-tak centara za podatke smještenih u okrugu Loudoun.

"Mnogo ljudi, razmišljaju o oblaku i oči im se dižu. Pa, zapravo nije gore", kaže Rizer. "Oblak je smješten ovdje u okrugu Loudoun u Virginiji u centrima podataka, od 18 miliona kvadratnih metara koji su ovdje na terenu."

Sve je počelo kada se America Online preselio u Ashburn još devedesetih godina. AOL je sa sobom donio vlakna i energetsku infrastrukturu. MAE-East, jedna od prvih svjetskih internet razmjena, preselila se u Loudoun krajem 90-ih, nakon što je prvi put formirana 1992. godine.

"Bilo je nekoliko momaka koji su se okupili i odlučili da će dozvoliti jedni drugima promet naprijed i nazad kroz različite mreže koje su stvarali", kaže John Day, potpredsjednik prodaje i leasinga za centre podataka Sabey.

Slijedile su druge kompanije, svaki novi dodatak koji je doprinio stvaranju najgušće mreže vlakana u svijetu. Tehnički titani poput Amazona i Googlea sada su prisutni u Loudounu. Ponuda Sjeverne Virdžinije uključuje prihvatljive zemlje, jeftinu električnu energiju koja je jeftina, ali pouzdana, pristup vodi za pomoć u hlađenju opreme i kvalificirano, obrazovano stanovništvo.

Light Up Festival in Ashburn, VA.
Light Up Festival in Ashburn, VA.

Data centri

Internet je danas smješten u centrima za podatke smještenim u predgrađu Washingtona, koje je najveće tržište podataka na svijetu.

"Sam Internet stvarno se sastoji od ovih peering tačaka koje su smještene unutar podatkovnih centara. Dakle, bez podatkovnih centara ne biste stvarno imali internet", kaže Day. "Infrastruktura koja napaja internet ne bi bila u blizini da nije bilo podatkovnih centara u kojima živi."

Kompanije žele da njihova infrastruktura u informatičkoj tehnologiji bude bliska tim tačkama. Stoga se često obraćaju trećim stranama poput Sabey Data Centara kako bi ih ugostili. Popis klijenata Sabeya povjerljiv je, ali uključuje jednog od pet najvećih pružatelja usluga oblaka na svijetu.

Data centri omogućavaju napajanje, hlađenje i povezivanje. Rezervni generatori osiguravaju da snaga nikad ne nestane. Same zgrade su pojačane i imaju mogućnosti hlađenja koja omogućavaju ispuštanje otpadne topline koju stvara IT oprema.

Data centri osiguravaju da računalne aplikacije koje koriste njihovi klijenti rade i rade svakodnevno, bilo da se radi o banci, osiguravajućoj kompaniji ili web lokaciji za e-trgovinu.

"Žele osigurati da svi njihovi kupci, ma gdje se nalazili, mogu doći do interneta", kaže Day.

Light Up Festival in Ashburn, VA.
Light Up Festival in Ashburn, VA.

Povrat investicije

Sigurnost je usko polje. Ima puno privilegovanih informacija koje treba zaštititi. S eksterijerima koji nisu opisani, podatkovni centri nisu blještavi. Ali tiho izdvajaju zaradu novca za okrug Virginija, koja ove godine očekuje prihod od lokalnih centara od poreznih prihoda od 320 miliona dolara.

"Kuća za jednu porodicu nije fabrika novca za zajednicu poput naše", kaže Rizer. "Za svaki dolar koji iskoriste u usluge, mi ne vraćamo odgovarajući iznos novca. Data centri, za svaki dolar koji potrošimo na njih, vraćaju oko 15 dolara, što je izvrstan povrat naše investicije."

Rizer očekuje da će poslovanje podatkovnih centara nastaviti s procvatom u svom okrugu ali i drugdje. Širom Sjedinjenih Država očekuje se da IT tehnologija neće dostići potražnju do kasnih 2020-tih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG