Linkovi

Zvanično otvoren Europride u Beogradu


Zastava duginih boja, simbol LGBT populacije, ilustracija
Zastava duginih boja, simbol LGBT populacije, ilustracija

Ispred Palate Srbija, simboličnim podizanjem zastave, zvanično je otvoren Europride 2022. Ta manifestacija trajaće do 18. septembra i predviđa tribine, izložbe, koncerte i šetnju zakazanu za 17. septembar, koja je u fokusu javnosti zbog najave da će biti zabranjena.

Koordinator Europrajda Goran Miletić izjavio je da su mnogi vjerovali da se Eeroprajd neće desiti, ali je istakao da će svi programi biti održani, uključujući i šetnju, javlja FoNet.

Organizatori su i ranije najavli da će šetnja zakazana za sljedeću subotu u 17h ispred Skupštine Srbije biti održana i u slučaju da bude zabranjena.

MUP Srbije, koji je nadležan za zabrane skupova, još nije donio nikakvu formalnu odluku da zabrani šetnju u okviru Europrajda, a rok da se o tome izjasni je 96 sati pred manifestaciju.

Goran Miletić je istakao da su LGBT prava potrebna Srbiji i dodao da je vrijeme za jednakost i solidarnost. Naveo je da od Skupštine očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, prenosi FoNet.

Marko Mihailović, u ime organizatora Prajda, okupljenima je rekao da je tri godine, kada su osvojili licencu za Europrajd, maštao o ovom danu i da je on trebalo da predstavlja pobedu zdravog razuma, vrijednosti, demokratije poštovanja pravnog poretka, javlja N1.

"Mislio sam da će to biti dan kad ćemo biti presrećni uspehom koji smo napravili, ali to nisu osećanja koja danas osećam“, rekao je Mihailović i dodao da se osjeća posramljeno jer "institucije nisu uradile dovoljno da zaštite Ustavom zagarantovana prava".

Kuma Prajda je Ivana Rašić Sajsi MC.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG