Linkovi

Evropa strahuje od širenja separatističkih pokreta na Balkan


Stranke koje zagovaraju nezavisnost su posljednjih dana pobijedile na izborima širom Evrope, dok su mnoge od njih provodile kampanju sa platformom protiv mjera štednje.
Stranke koje zagovaraju nezavisnost su posljednjih dana pobijedile na izborima širom Evrope, dok su mnoge od njih provodile kampanju sa platformom protiv mjera štednje.

Republika Srpska u BiH, sjeverno Kosovo, Makedonija, sve su to nestabilna područja za koja postoji velika zabrinutost, navodi se u krugovima Evropske unije.

Stranke koje zagovaraju nezavisnost su posljednjih dana pobijedile na izborima širom Evrope, dok su mnoge od njih provodile kampanju sa platformom protiv mjera štednje. Usprkos pozivima Evropske unije za tješnjom integracijom kako bi se prevazišla euro kriza, takvi pokreti, čini se, kreću se u suprotnom smjeru.

Škotska već ima svoj vlastiti parlament u Edinburghu. Vladajuća Škotska Nacionalna Stranke se želi u potpunosti odvojiti od Velike Britanije. Ministar Alex Salmond je zakazao referendum o budućnosti Škotske za 2014. godinu.

Vjerujem da ćemo pobijediti iznoseći pozitivnu viziju za bolju budućnost zemlje, kako ekonomski tako i socijalno, rekao je ministar Salmond.

On dodaje da bi se nezavisna Škotska oslanjala na energetsku ekonomiju i postala, kako je rekao, Saudijska Arabija za obnovljivu energiju. Ali David Maddox, londonski dopisnik za novine Scotsman, kaže da je to diskutabilno.

Problem sa naftom i gasom iz Sjevernog mora je da je porez koji se na to sakuplja izuzetno promjenjiv. Stoga ne možete na osnovu toga računati buduće prihode. A vjerovatno će ti izvori trajati samo 30 godina, kaže David Maddox.

Referendum će se održati na 700. godišnjicu bitke kod Bannockburna, kada su škotske snage porazile englesku vojsku. Ali istraživanja pokazuju da samo 30% Škota podržava nezavisnost.

Platforma kojom se Škotska Nacionalna Stranka koristila je imati Škotsku kao nezavisnu državu, ali unutar Evropske unije. Njihov stav je da bi se na kraju pridružili euru. Ali zbog onoga što se desilo sa eurom, niko više ne želi prihvatiti euro, kaže gospodin Maddox.

Škotski referendum je pomogao pokrenuti pokrete za nezavisnost i u drugim dijelovima, kao što je španska pokrajina Catalonia. Vlada u Madridu je blokirala referendum, ali više od polovine stanovnika Catalonije kaže da se želi odvojiti.

I mi trebamo datum za naš referendum. Što prije, to bolje, kaže Ramon Mora, stanovnik Barcelone.

U Belgiji, separatistički Novi Flamanski Savez, pobijedio je ovog mjeseca na lokalnim izborima. Glasači kažu da se radi o ekonomiji.

Da, mogao bi to biti kraj Belgije, to je moguće. Ali po mom mišljenju, ovako se više ne može sa južnim dijelom Belgije u kojem se govori francuski. To nas košta dosta novca, kaže Francois Verswijwel, stanovnik Antwerpena.

James Ker Lindsay, iz Londonske škole za ekonomiju, kaže da je u mnogim slučajevima ekonomska kriza dovela do obnavljanja nezadovoljstva koje je trajalo godinama i do pokreta za nezavisnost.

Što se tiče održivosti, moje je mišljenje da su nezavisna Škotska, nezavisni Flamanci i nezavisna Catalonia sasvim jasno održivi regioni, kaže James Lindsay.

On međutim strahuje da bi talas separatizma mogao dosegnuti do nestabilnih regiona, kao što je Balkan.
Evropa strahuje od sirenja separatistickih pokreta na Balkan
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00


Šta bi se desilo ako bi ste onda počeli pričati i o Republici Srpskoj u BiH, sjevernom Kosovu, problemima u Makedoniji. To su područja za koja postoji velika zabrinutost, kaže on.

Stranke koje se zalažu za nezavisnost širom Evrope će pomno pratiti referendum u Škotskoj, kako bi vidjele da li će se iz njega izroditi najnovija evropska država.
XS
SM
MD
LG