Linkovi

Pitanje braka osoba istog spola podijelilo Evropu


Pitanje je podijelilo mnoge evropske zemlje, uključujući i Britaniju, gdje i pristalice i oponenti tog pitanja pomno prate razvoj događaja u američkom vrhovnom sudu.

Prijedlog zakona kojim se dozvoljava brak osoba istog spola će se naći pred francuskim senatom u utorak, što je posljednja zakonska prepreka prije nego se prijedlog ozakoni. To je pitanje podijelilo mnoge evropske zemlje, uključujući i Britaniju, gdje i pristalice i oponenti tog pitanja pomno prate razvoj događaja u američkom vrhovnom sudu.

Dolazak novog kanterberijskog nadbiskupa Justina Welby-ja, koji je prošlog mjeseca postavljen na tu dužnost, uzrokovao je nove žučne debate vezane za pitanje braka osoba istog spola.

Engleska crkva se veoma čvrsto pridržava tradicionalnog pogleda na brak, a to je dugovječna zajednica žene i muškarca, kaže Justin Welby.

Bivši kanterberijski nadbiskup Lord Carey je tu debatu ponovo započeo tokom uskršnjeg vikenda, optuživši britanskog premijera da se povinuo agresivnom sekularizmu u svojoj podršci za brak osoba istog spola. Grupe koje se zalažu za prava homoseksualaca i organizatori sekularnih kampanja su kritizirali takvu intervenciju lorda Careya. Ali izjava bivšeg nadbiskupa je došla u pravo vrijeme, kaže Canon Chris Sudgen, iz organizacije Anglican Mainstream.

Važno je vidjeti da su ne-materijalne stvari te koje uveliko doprinose zdravlju društva, osobito zdravlju obitelji, kaže on.

Novi poglavar katoličke crkve, Papa Franjo, se u prošlosti protivio braku osoba istog spola. Osam evropskih zemalja priznaje brak osoba istog spola, da još nekoliko raspravlja o takvom zakonu. Teresa Pires i Elena Paixao su bile prve koje su stupile u brak na dan kada je Portugal, većinski katolička zemlja, ozakonio brak osoba istog spola 7 juna 2010.

Sada svako zna, barem na papiru, da smo obitelj, a to je najvažnije, kaže Teresa Pires.

Debata o tom pitanju je podijelila Francusku. Prosvjedi i pristalica i protivnika su u posljednjim mjesecima privukli na stotine hiljada ljudi na ulice. Frederic Navarro, iz grupe za prava homoseksualaca Act Up Paris, kaže da je ovakav zakon trebao biti davno donijet.

Poricanje homoseksualnosti, kao da smo mi ispod nivoa društva, je nešto što smo već prevazišli, kaže Frederic Navarro.

Očekuje se da će američki vrhovni sud donijeti odluku o zakonu kojim se brak definira kao zajednica muškarca i žene. Canon Chris Sugden iz Anglican Mainstream kaže da Evropa to pomno prati.

Ono što se u ovoj zemlji nije desilo je debata. Barem u Americi imate Propoziciju 8, koja se našla na glasačkom listiću. Ovdje nemate takav prijedlog, nijedna stranka to nije izložila, to nije bio dio govora kojeg je održala kraljica. To je veoma nedemokratski, kaže gospodin Sugden.

On predviđa da bi debata mogla imati i političke implikacije, gdje bi tradicionalne pristalice vladajuće konzervativne stranke povukle svoju podršku za premijera premijera Davida Camerona.

Pitanje braka osoba istog spola podijelilo Evropu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG