Linkovi

Evropska komisija o BiH: Sve jasnije da će novi izvještaj biti negativniji nego ijedan ranije


Evropska komisija o BiH: Sve jasnije da će novi izvještaj biti negativniji nego ijedan ranije
Evropska komisija o BiH: Sve jasnije da će novi izvještaj biti negativniji nego ijedan ranije

Kako se približava jesen i objavljivanje redovnog godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku država Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije, reformi i evropskih integracija, sve jasnije postaje da će ovogodišnji izvještaj Komisije o BiH biti negativniji nego ikada ranije. Reforme su stale, podjele sve dublje, a politička atmosfera zatrovana retorikom nerazumjevanja i sukoba, poručuju izvori bliski Evropskoj komisiji... Sve to je direktna prijetnja Sporazumu o stabilizaciji ipridruživanju, bez kojeg nema i evropske budućnosti...

Eksperti Evropske komsije će do početka novembra, kada se očekuje objavljivanje redovnog godišnjeg izvještaja Komisije, precizno pobrojati sve činjenice koje danas karakterišu stanje u BiH - od ekonomije, društva, politike… konstatujući ono što je svima već dobro poznato. I nikoga neće iznenaditi sumorne ocjene u izvještaju Evropske komisije.

Medjutim, važnost onoga što će se naći u tom dokumentu, prevazilazi vijest o još jednom iskazanom nezadovoljstvu Evropljana prilikama u BiH i nespremnosti njenih lidera da rade posao za kakav su birani. Godišnji izvještaj o napretku država Zapadnog Balkana u stabilizaciji i

evropskim integracijama je osnova za gradnju strategije Brisela i država-članica Unije prema Zapadnom Balkanu i BiH, a to već znači da će se poput bumeranga zemlji vratiti sve ono što je propušteno da bude učinjeno u procesu koji je neizostavni dio evropeizacije BiH.

Na izostanak političkog konsenzusa u zemlji se ukazuje kao na ključnog krivca za takvo stanje, u kojem su propali dosadašnji pokušaji da se državni ustav prilagodi potrebama savremene države, ili bar da odgovori na presudu Evropskog suda za ljudska prava koja za sve građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, traži pravo da biraju i budu birani...

Iz direktorata Evropske komisije za proširenje, šef odjela za BiH, Paola Pampaloni pojašnjava:

Paola Pampaloni
Paola Pampaloni

"Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima jedan dio ustava bi se trebao usaglasiti, promijeniti. Riječ, je u stvari, o promjeni ustava koja je najhitnija. Trebalo bi, pored toga, biti još rada na ustavu, na promjenama koje su neophodne i koje će Evropske unija , u narednim farzama integracijskog procesa, svakako zahtijevati. Kao što je poznato, prošle godine su EU i SAD zajednički na sto, pred sve bosanskohercegovačke političke stranke stavile prijedlog koji je trebao otvoriti put za politički kompromis , objašnjavajući šta je, posebno za EU, nezaobilzano kako bi zemlja mogla ispuniti vlastite obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Riječ je o koracima koji su trebali otvoriti put integracijskom procesu, pomoći državi da pregovara o prijemu u EU, onda kada se pregovori o tome i otvore...Na žalost, to nije uspjelo, ali se nadamo da će, odmah nakon izbora biti uspostavljena radna grupa za izmjen ustava kako bi se po hitnom podstupku bavila tim problemom, jer postaje veoma važno i hitno da se ta obaveza ispuni kako bi BiH nastavila sa procesom evropskih intefracija..."

Na konstataciju dopisnika Glasa Amerike da, u suprtnom, to može ugroziti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju gospođa Pampaloni odgovara:

"Sigurno, jer je riječ o obavezi iz Sporazuma i očekujemo od BiH da ispuni svoje obaveze iz međunarodnog sporazuma koji je potpisala, sporazuma čiji proces ratifikacije među evropskim članicama upravo teče."

XS
SM
MD
LG