Linkovi

Euroazija grupa: 2024. godina kriza, opasnosti i velikih promjena


Vatrogasci gase vatru poslije ruskog napada na Harkov. (Foto:AP/Yevhen Titov)
Vatrogasci gase vatru poslije ruskog napada na Harkov. (Foto:AP/Yevhen Titov)

Tri krize će dominirati svijetom: Rusija protiv Ukrajine, sada u trećoj godini, Izrael protiv Hamasa, sada u trećem mjesecu, i Sjedinjene Države protiv sebe, sukob speman da počne svakog momenta, navodi se u godišnjem izvještaju konsultantske kuće za politički rizik Euroazija Grupe.

Tri krize će dominirati svijetom: Rusija protiv Ukrajine, sada u trećoj godini, Izrael protiv Hamasa, sada u trećem mjesecu, i Sjedinjene Države protiv sebe, što može da počne svakog momenta, navodi se u godišnjem izvještaju konsultantske kuće za politički rizik Euroazija Grupe.

Najveći rizik: Sjedinjene Američke Države protiv sebe same

Američki predsjednički izbori predstavljaće najveći politički rizik za svijet 2024. godine, bez obzira ko pobijedi, a institucije najmoćnije demokratije će sigurno trpiti posljedice, saopštila je u ponedjeljak Euroazija grupa. Izbori 5. novembra testiraće američku demokratiju do nivoa koji nacija nije iskusila u 150 godina, misleći na građanski rat u zemlji.

„S obzirom na to da je ishod glasanja u suštini bacanje novčića, barem za sada, jedina izvjesnost je nastavak štete po američko društveno biće, političke institucije i međunarodni položaj. Ako Donald Trump, koji trenutno vodi među republikancima, ponovo izgubi od predsjednika Joea Bidena, taj mogul za nekretnine će vjerovatno još jednom optužiti za masovnu prevaru i podsticati jaku kampanju zastrašivanja izbornih zvaničnika”, navodi se u izvještaju.

Sjedinjene Države u drugom Bidenovom mandatu bi se također mogle suočiti sa političkom krizom bez presedana, ako Trump ode u zatvor zbog jednog od bezbroj slučajeva u kojima je optužen, iako je nasilje velikih razmjera malo vjerovatno, navodi se u izvještaju.

Ako izgubi, očekivalo bi se da će Biden priznati poraz. Međutim, mnoge demokrate će Trumpa također smatrati nelegitimnim, a neki će odbiti da potvrde njegovu pobjedu pozivajući se na ustavnu zabranu preuzimanja dužnosti bilo koga ko je učestvovao u pobuni, saopštila je Euroazija grupa.

Sukob na Bliskom istoku

Euroazija grupa je nasilje na Bliskom istoku ocijenila kao drugi najveći globalni rizik, a rat Izraela i Hamasa vjerovatno će biti samo prva faza u širem sukobu 2024. godine. Grupa ocjenjuje da postaje sve gore.

„Ne postoji očigledan način da se okončaju borbe, a kakav god bio vojni ishod, dramatično povećanje radikalizacije je zagarantovano. Za izraelske Jevreje, koji se osjećaju globalno izolovanim i čak omraženim nakon što su se suočili sa najgorim nasiljem nad njima od Holokausta. Za Palestinace, koji se suočavaju sa onim što smatraju genocidom, bez mogućnosti za mir i bez izgleda za bijeg”, navodi se u izveštaju.

„Benjamin Netanjahu je svakako najjači partner SAD u svijetu. Ali Sjedinjene Države podržavaju Netanjahua i Izrael u ovom konfliktu i djeluje sve više da pokušaji etničkog čišćenja Palestinaca u Gazi koje sprovodi Njetanjahuova vlada, izoluju Ameriku na globalnoj sceni, a Biden ostaje sve ranjiviji na domaćem planu, među demokratama, više nego što je to bio slučaj kada su Rusi napali Ukrajinu”, rekao je američki politikolog i predsjednik Evroazija grupe, Ian Bremmer.

Rat u Ukrajini gubi međunarodno interesovanje i podršku

Treći najveći rizik biće Ukrajina. U izvještaju se kao i za Bliski istok navodi ista prognoza: postaje sve gore.

Ukrajina će sada izgubiti značajan međunarodni interes i podršku. Za Sjedinjene Države posebno, to je postalo daleko drugi i sve više treći ili niži prioritet. Uprkos stotinama hiljada žrtava, milionima raseljenih ljudi i ubilačkoj mržnji prema ruskom režimu koju dijeli skoro svaki Ukrajinac, a koja će decenijama definisati nacionalni identitet desetina miliona. Sve to dovodi do većeg očaja ukrajinske vlade, dok Rusija Vladimira Putina ostaje potpuno izolovana od Zapada. Vjerovatnije je da će sukob eskalirati, a Ukrajina je na putu da bude podijeljena, navodi se u prognozi Euroazija grupe za ovu godinu.

„Volodimir Zelenski ne dobija podršku koju želi i traži i pored svega što Sjedinjene Države i saveznici rade. Neće moći da povrati svoje teritorije. Pod ogromnim je domaćim pritiskom i vrlo je moguće da će se sve više ponašati očajnički prema Rusima, kao posljedica svega toga. To je opasno”, ističe Bremmer.

Ostali rizici

Među ostalim rizicima je i vještačka inteligencija i sporost kojom vlade širom svijeta propuštaju da regulišu razvoj AI.

Savezništvo i međusobna podrška Rusije, Irana i Severne Koreje također su visoko na listi rizika. Odmah iza je Kina, kao i njena ekonomija. Potražnja za prirodnim mineralima, globalna inflacija i klimatske promjene također se navode kao izazovi.

Poslovna neizvesnost u SAD je posljednja na listi rizika, a kao dodatak listi, pominje se kriza odnosa Amerike i Kine, populistički lideri u Evropi i BRICS.

XS
SM
MD
LG