Linkovi

Evropski lideri upozoravaju da će 2013. biti još gora


Euro krizi su doprinosili i strahovi da bi fiskalni pregovori u američkom kongresu mogli imati dubok odraz širom svijeta.

Neki evropski lideri nisu imali pouno optimizma u svojim govorima na kraju 2012, upozoravajući da predstoje dodatne ekonomske nevolje i u 2013. Euro krizi su doprinosili i strahovi da bi fiskalni pregovori u američkom kongresu mogli imati dubok odraz širom svijeta.

2012 je za Evropu bila turbulentna godina. Njemačka kancelarka Angela Merkel je godinu završila u ne baš optimističnom tonu, upozorivši da će 2013 biti još teža.

Reforme koje smo uveli počinju pokazivati rezultate. Ipak, moramo imati dodatno i kontinuirano strpljenje. Ova kriza nije ni blizu kraja, rekla je gospođa Merkel.

Njen govor je možda nadsjenio proslave krajem godine, ali ona ima dobar razlog da bude oprezna, kaže Spyros Economides iz Londonske škole za ekonomiju.

Za 10 mjeseci imaćemo izbore u Njemačkoj i to znači da se ništa drastično ne može dogoditi prije nego se završi izborni krug. Ako pobijedi Angela Merkel, mislim da ćemo vidjeti malo agresivniju Njemačku koja će reći: Sada moramo napraviti dosta velike promjene u evropskim institucijama, kaže gospodin Economides.

Iako nije članica euro zone, Britanija također nastoji dovesti do promjena u Evropi. Mnogi zakonodavci u stranci premijera Davida Camerona žele da Britanija potpuno napusti Evropsku uniju. U svom govoru na kraju godine, gospodin Cameron je također izrazio oprez.

Britanija se danas nalazi u globalnoj utrci za uspjehom. Nalazi se u utrci sa zemljama kao što su Kina, Indija i Indonezija, to je utrka za poslovima i šansama u budućnosti. Kada ljudi kažu da možemo usporiti proces smanjenja duga, mi kažemo da to ne možemo učiniti, rekao je David Cameron.

Dugovi i dalje muče špansku ekonomiju. Bankia, koju je država već jednom spasila, sada dobija evropski paket pomoći, ali će to 350 hiljada penzionera i štediša koštati njihovih investicija. Španski premijer Mariano Rajoy je rekao da su državne financije barem preživjele 2012.

Da li je izbjegavanje paketa pomoći najveće postignuće godine? Ne. Mislim da je najvažnija stvar ove godine bila promijeniti smjer, ispraviti smjer ekonomske politike, rekao je gospodin Rajoy.

Sony Kapoor iz ekonomske analitičarske grupe Re Define međutim kaže:

Šanse za rast nisu nikada izgledale gore. Stopa nezaposlenosti je na rekordnom nivou i politički prostor i kapital koji je na raspolaganju kako bi se suočilo sa sve većim ekonomskim problemima se zapravo smanjuje, kaže Sony Kapoor.

Na političkom frontu, Evropa će se suočiti sa povratkom već viđenog. Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je bio primoran sići sa položaja 2011 na vrhuncu dužničke krize, namjerava predvoditi kampanju desnog centra na općim izborima u februaru, kada će se suočiti sa svojim suparnikom, Mariom Montijem.
XS
SM
MD
LG