Linkovi

Lideri Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU i SAD razgovarali o ekonomskom rastu regiona


Lideri zemalja regiona na sastanku "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju. (AP Photo/Boris Grdanoski)
Lideri zemalja regiona na sastanku "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju. (AP Photo/Boris Grdanoski)

U okviru susreta "Zapadni Balkan i EU" u glavnom gradu Sjeverne Makedonije u ponedjeljak je održan sastanak lidera zemalja iz regiona sa visokim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Glavna tema razgovora bio je Plan rasta koji ima za cilj ekonomski rast regiona, ubrzanje odgovarajućih reformi i ulaganja koja mogu da unaprijede proces evropskih integracija tih zemalja i proširenja EU.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana usvojili su deklaraciju, odnosno izjavu, kojom se obavezuju na razvoj svojih država po evropskim standardima, izjavio je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, domaćin sastanka.

Učesnici su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Kosova Aljbin Kurti, kao i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonija.

Na sastanku učestvuju i generalni direktor za sujsedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Koopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien.

O'Brien: Države Zapadnog Balkana zajedničkim radom do EU

Američki diplomata Jamea O'Brien izjavio je da su se sve države regiona javno izjasnile da će raditi zajedno kako bi brže postale dio EU.

"Nikada do sada nismo vidjeli plan poput Plana rasta za Zapadni Balkan. On ne kaže da se urade reforme koje će biti procjenjivane kasnije. On kaže da će, ukoliko države naprave određene reforme, onda njihove kompanije i stanovnici imati četiri slobode koje ima Evropska unija vrlo brzo", rekao je O'Brien.

On je u obraćanju uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan rekao da će sa predstavnicima država regiona razviti praktične ideje koje će osloboditi ljude da razvijaju svoje ekonomije i praktične načine kako to uraditi.

"Pored svih političkih problema koje države regiona imaju, svaka vlada pristala je i sada se javno izjašnjava da će raditi zajedno kako bi njeni građani brže postali dio EU ", rekao je on.

Koopman: Planom rasta do promjene stanja u regionu

Generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Koopman istakao je da bi Plan rasta trebalo da promijeni stanje u regionu i ubrza proces priključenja regiona EU.

Dodao je da će EU pomoći zemljama regiona da se integrišu međusobno dok se integrišu u zajedničko tržište.

Koopman je istakao da zemlje Zapadnog Balkana ne bi trebalo da blokiraju svoje susjede u tom procesu, jer će onima koji to budu činili biti blokiran pristup zajedničkom tržištu.

Vučić: Važan susret za razvoj regiona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je prije početka sastanka da se u Skoplju prvi put razgovara samo o ekonomskim pitanjima, ističući da postoje velike razlike u političkim.

Prema njegovim riječima, Srbija je već predstavila projekte koji se odnose na privredne projekte u okviru Evropskog plana za privredni rast.

"Što se tiče Srbije, predstavili smo naš plan ekonomskog rasta za naredne tri godine i on je u skladu sa onim što radimo sa EU. Učinićemo sve da reforma bude takva da imamo pristup finansijskim sredstvima što pre, sa svima ostalima. Verujem da ćemo svi zajedno, radeći na ovom planu, napraviti veliki napredak", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Fondacije Otvoreno društvo Alex Soros (AP Photo/Boris Grdanoski)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Fondacije Otvoreno društvo Alex Soros (AP Photo/Boris Grdanoski)

Vučić je istakao da će biti potpisan protokol o slobodnom pristupu tržištu radne snage zemalja Otvorenog Balkana, koji bi trebalo da počne da funkcioniše od 1. marta.

"To je velika i važna vest i doprineće stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za domaće i strane kompanije i prevazilaženje problema sa radnom snagom", naveo je Vučić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, za Srbiju su važnije zelene trake za kamione, kako bi se smanjili operativni troškovi.

"To je za nas suštinsko pitanje, a ne novac. Naše strukturalne stvari su nam bitnije", rekao je Vučić, podsjećajući da je u nedjelju uveče održana večera sa američkim i evropskim diplomatama O'Brienom i Koopmanom, kako bi se poštovale četiri slobode EU, jer će to podići kapacitete zemlje za dalji rast i razvoj.

"Predočen nam je vremenski period šta moramo da učinimo i kada dolazi novac kada je reč o Planu rasta", rekao je Vučić dodajući da Srbija na računu ima 4,5 milijarde eura na računu.

On je istakao i da je razgovarao sa O'Brienom o pokušaju Prištine da ukine dinar i da će nastaviti razgovore po tom pitanju.

"Od 2021. godine 10 važnih dogovora kroz CEFTU nije moglo da prođe. Deset odluka imate na usvajanje, zato što jedna članica to blokira. Pogodite koja...", ukazao je Vučić.

Kurti: EU strateški izbor rukovodstva svake države

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na konferenciji da vrijednosti Evropske unije treba da se reformišu na Zapadnom Balkanu, kao i da podrška EU treba da bude i finansijska.

"Danas će Republika Kosovo dostaviti spisak reformi o kojima se razgovaralo, dok ćemo narednih dana dostaviti i listu indikativnih projekata. Što se tiče reformi, imamo reformu javne uprave i upravljanja javnim finansijama dok među projektima imamo one za zelenu agendu, digitalizaciju, ulaganja u privatni sektor i sužavanje infrastrukturnog jaza", kratko je rekao Kurti.

Kosovski premijer je napomenuo da ovaj plan ubrzava put Balkana ka EU, nešto što je, prema njegovim riječima - "i naš cilj, i naša sudbina".

Premijer Kosova Aljbin Kurti (AP Photo/Boris Grdanoski)
Premijer Kosova Aljbin Kurti (AP Photo/Boris Grdanoski)

On je dodao da dublja integracija i povećan promet robe i ljudi zahtijevaju međusobno povjerenje i normalne odnose vlada, institucija i ljudi.

"To se ne može desiti ako se slobode prometa robe koriste za kretanje oružja i municije ili za sponzorisanje terorističkih napada", rekao je Kurti.

Kovačevski: Zajednička deklaracija kao zalog za sprovođenje reformi

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je skup u Skoplju "sastanak od izuzetnog značaja" jer, kako je naveo - otvara kapije ka jedinstvenom evropskom tržištu i slobodnom protoku roba, usluga, kapitala i ljudi.

"Plan rasta za Zapadni Balkan je simbol koji dokazuje da je Evropska unija posvećna reformama u regionu i usklađivanju ekonomija zapadnobalkanskih zemalja sa visokim standardima EU", izjavio je on, dodajući da će biti usvojena i zajednička deklaracija kao zalog da će biti sprovedene reforme u državama Zapadnog Balkana, da će one sarađivati i da će sprovoditi aktivnosti predviđene planom za rast.

Krišto: BiH očekuje hitno otvaranje pregovora sa EU

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je putem video linka da su svi svjesni znčaja dijaloga i bliske saradnje kako unutar regiona Zapadnog Balkana, ali i da Bosna i Hercegovina očekuje hitno otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

"Činjenica da imamo ovako visok stepen usaglašenosti pa čak i konsenzusa kada je u pitanju nadogradanja i implementacija novog plana rasta Zapadnog Balkana je dodatno ohrabrenje i podsticaj za sve nas na dodatni rad" , naglasila je ona.

Kako je istakla, budućnost regiona Zapadnog Balkana primarno zavisi od spremnosti da se nastavi saradnja "koja će omogućiti da pronalazimo kompromise za trajna i održiva rješenja".

"U vremenu koje dolazi svakako je dobro da svi zajedno vidimo da je ovo historijska prilika koja će omogućiti unapređenje naših domaćih ekonomija i alat koji će nam pomoći u procesu bržeg pristupanja Evropskoj uniji, što je nama u BiH od posebnog značaja. Očekujemo hitno otvaranje pregovora", zaključila je Krišto.

U ovom izvještaju korištene su i informacije agencije Fonet.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG