Linkovi

Evropska unija: Dodatnih 1.2 milijarde za Zapadni Balkan, BiH obnavlja vodo-mrežu


izvor: EU
izvor: EU

Evropska komisija je objavila šesti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilizirati 1,2 milijarde eura investicija, objavila je Evropska unija.

Kroz paket će se osigurati podrška za osam novih vodećih investicija u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije, tretmana otpadnih voda i željezničkog transporta, kao i inovacija i zelene transformacije malih i srednjih preduzeća, navode iz EU

:„Naš plan ulaganja od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan ostvaruje se sa ovim novim paketom od 1,2 milijarde eura. Kvalitetnom infrastrukturom jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj," naglasila je Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen. "Naši partneri sa Zapadnog Balkana grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, zajedno s neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremit će privrede naših partnera za pridruživanje našoj Uniji.

Investicioni paket od 1,2 milijarde eura uključuje 300 miliona eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana.

Nove investicije obuhvataju tri prioritetne oblasti Ekonomskog i investicionog plana i to:

  • Okoliš i klima: Rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
  • Održivi transport: Unapređenje željezničke infrastrukture na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu.
  • Podrška poslovnom sektoru: Pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu.

„Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan napreduje bez zastoja, sa zajedničkom ambicijom približavanja regiona EU, što potvrđuje i novi, danas usvojeni investicioni paket", rekao je Komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi. "Investicioni okvir za Zapadni Balkan istinski je promijenio sliku regiona u posljednjih 15 godina, uključujući pomoć regionu u povezivanju putne, željezničke, energetske i digitalne infrastrukture, ali i prevazilaženju energetske krize i pandemije COVID-19.“

Kao dio inicijative Global Gateway, Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan (2021-2027) ima za cilj podsticanje dugoročnog oporavka, ubrzanje zelene i digitalne tranzicije i podsticanje regionalne saradnje i konvergencije sa EU.

Planom koji je Evropska komisija usvojila u oktobru 2020. godine mobiliše se do 30 milijardi eura investicija, uključujući 9 milijardi eura grantova EU kroz IPA III, tokom sedmogodišnjeg perioda. Od ovog iznosa, 5 milijardi eura je izdvojeno kroz WBIF.

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi eura investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU.

WBIF je zajednička finansijska platforma pokrenuta prije 15 godina, a okuplja Evropsku komisiju, finansijske organizacije, države članice EU i Norvešku, kako bi se poboljšala saradnja u ulaganjima javnog i privatnog sektora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG