Linkovi

EU: Dovoljno vakcina protiv koronavirusa i za Zapadni Balkan


A vial of the Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine is seen ahead of being administered at the Royal Victoria Hospital, on the first day of the largest immunisation programme in the British history, in Belfast, Northern Ireland December 8, 2020. Liam McBurney/Pool via REUTERS
A vial of the Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine is seen ahead of being administered at the Royal Victoria Hospital, on the first day of the largest immunisation programme in the British history, in Belfast, Northern Ireland December 8, 2020. Liam McBurney/Pool via REUTERS

Evropska unija (EU) će se pobrinuti da i zemlje Zapadnog Balkana imaju pristup vakcinama protiv COVID-a 19, skoro istovremeno kada se budu pojavile na evropskom tržištu, rekli su ekspertski izvori iz sjedišta EU Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Naime, Evropska komisija (EK) je već obezbjedila dovoljan broj doza vakcina ne samo za građane EU već i za takozvane treće zemlje, kojima je obuhvaćen i region. Prema preliminarnim podacima, Brisel je naručio oko dvije miljarde doza, a cijela EU broji oko 450 miliona stanovnika, s time što se računa po dvije doze za svaku osobu.

Kako su zvaničnici EK objasnili novinarima, vakcinacija i imunizacija Zapadnog Balkana je važna i za države EU zbog uskih veza koje postoje među zemljama. Briselski eksperti podvlače da se EU ne može smatrati bezbjednom teritorijom od korona virusa ako se vakcinacija skoro istovremeno ne obavi i u regionu.

Slanje vakcina u region će se prema planu obaviti preko dva kanala: prvi je COVAX, koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i putem individualnih zemalja članica koje će eventualno imati višak vakcina. Eksperti EU su objasnili da će slanje vakcina iz zemalja članica EU biti kordinisano tako da zemlje regiona proporcionalno primaju vakcine.

Portparolka EK Ana Pisonero je pozvala zemlje regiona da već sada razviju svoje strategije vakcinacije, u skladu sa smjernicama koje je Komisija dala zemljama članicama EU i u tom smislu, EU je spremna da ponudi svoju pomoć. Pisonero je za RSE rekla da će inicijativa COVAX biti ključna za obezbjeđivanje vakcina za region.

“Paralelno, i kako bi osigurala da vakcinacija može započeti što ranije, EU takođe istražuje kako da vakcine stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacije ili putem ekvivalentnog sistema. Ovo bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa”, rekla je Pisonero.

Prioritet zdravstveni i radnici u domovima za stare

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen je u petak uveče, 11. decembra, na kraju samita EU potvrdila da briselske institucije imaju u vidu potrebe na Zapadnom Balkanu.

“Evropska unija će kordinisati doniranje vakcina od strane država članica, posebno radi zaštite zdravstvenih radnika na Zapadnom Balkanu i u našem susjedstvu“, naglasila je Von der Leyen.

Međutim, do sada nije jasno da li će vakcine biti poslane u region u isto vrijeme kada se budu pojavile u EU.

Sve zemlje članice EU će dobiti doze u proporciji sa brojem stanovništva i pod istim uslovima i istoj cijeni. Prva nedjelja 2021. godine je okvirni rok kada će prvi evropski građani biti vakcinisani, po strategiji koju svaka država EU individualno usvaja, uz smjernice EK. Prema njima, priporitetne grupe koje će prve dobiti vakcine obuhvataju radnike staračkih domova, zdravstvene radnike, a potom će se vakcine davati po starosnim grupama, počev od starijih osoba.

Ideja eksperata EU jeste da odmah po pristizanju prvih doza vakcina, određeni broj njih bude na raspolaganju i za zemlje regiona.

Međutim, iz Brisela poručuju da se očekuje od zemalja regiona da pripreme logistiku za primanje i očuvanje tih vakcina budući da će neke zahtijevati da se transportuju i čuvaju na minus 70 stepeni celzijusa, što predstavlja poseban izazov čak i za države EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG