Linkovi

EU uvela 14. paket sankcija Rusiji


Kremlj
Kremlj

Evropska unija odobrila je u ponedjeljak 14. rundu sankcija Rusiji uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Evropska unija odobrila je u ponedjeljak 14. rundu sankcija Rusiji uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Paket uključuje zabranu prakse pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa u zemljama EU koji se zatim šalje u treće zemlje.

Uvedene su sankcije koje se odnose na 116 ljudi i subjekata i pojačane mjere kako bi se osiguralo da kompanije ne zaobilaze postojeće sankcije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, obraćajući se na sastanku Savjeta za spoljne poslove EU u ponedjeljak, istakao je važnost novih sankcija "da bi se dodatno ugušila Putinova ratna ekonomija".

"Naglasio sam potrebu da se ubrza isporuka vojne pomoći, posebno protivvazdušne odbrane i da se proširi odbrambena industrijska proizvodnja", rekao je Kuleba na X-u. "Možemo i moramo da pobijedimo rusku agresiju na ukrajinskom tlu kako bismo obezbijedili dugoročni mir i stabilnost širom Evrope."

Uoči sastanka Savjeta u ponedeljak, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je novinarima u Luksemburgu: "Ukrajini treba više pomoći i to sada".

Borrell je govorio o mirovnoj konferenciji u Ukrajini u Švajcarskoj ranije ovog mjeseca, nasuprot onome za šta je rekao da je diplomatski proces otvoren posjetom ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji kako bi pokušao da obezbijedi više oružja za ruske ratne napore.

Borrell je rekao da se Putin "očigledno sprema za dug rat".

Ukrajinski zvaničnici izvijestili su o ruskom raketnom napadu u ponedjeljak na grad Odesu na jugu Ukrajine u kojem su povrijeđene najmanje tri osobe.

Vatrogasci gase požar nakon ruskog raketnog napada, u Odesi, Ukrajina, 24. juna 2024.
Vatrogasci gase požar nakon ruskog raketnog napada, u Odesi, Ukrajina, 24. juna 2024.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija upotrijebila dvije krstareće rakete u napadu, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je spriječila da jedna od raketa stigne do cilja.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je na Telegramu da je u napadu pogođena civilna infrastruktura i da je izazvan požar.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedjeljak da je njena protivvazdušna odbrana uništila četiri ukrajinska drona iznad Rostovske oblasti.

Vasilij Golubev, regionalni guverner, rekao je na Telegramu da su krhotine koje su padale iz oborenog drona udarile u industrijsku lokaciju, ali da nema izvještaja o povrijeđenima.

U izvještaju su korištene neke informacije agecnije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG