Linkovi

EU upozorava Poljsku i Mađarsku zbog zabrane ukrajinskog žita


Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu

Jednostrano djelovanje zemalja članica Evropske unije u trgovini je neprihvatljivo, rekao je izvršni odbor bloka u nedjelju, nakon što su Poljska i Mađarska najavile zabranu uvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje lokalne poljoprivredne sektore.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji, na kraju su ostale u srednjoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, pada cijena i prodaje za lokalne poljoprivrednike.

Ovo pitanje je stvorilo politički problem za poljsku vladajuću nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini jer je razljutilo ljude u ruralnim područjima gdje je podrška PiS-u obično visoka.

"Svjesni smo najava Poljske i Mađarske u vezi sa zabranom uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", rekao je glasnogovornik Evropske komisije u e-poruci.

„Ovo Ministarstvo je u subotu saopćilo da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo je na razgovore kako bi se to pitanje riješilo.m kontekstu, važno je naglasiti da je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti EU i da stoga jednostrane akcije nisu prihvatljive.

"U takvim izazovnim vremenima, ključno je koordinirati i uskladiti sve odluke unutar EU", dodaje se u saopštenju.

Portparol poljske vlade Piotr Muller rekao je za državnu novinsku agenciju PAP da je vlada u stalnom kontaktu s Evropskom komisijom po tom pitanju i da je zabrana moguća zbog sigurnosne klauzule.

Poljska i Mađarska bile su upletene u dugotrajne sukobe s Briselom oko pitanja poput nezavisnosti pravosuđa, medijskih sloboda i LGBT prava, a objema su zadržana sredstva zbog zabrinutosti za vladavinu prava.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solsky razgovarao je u nedjelju sa svojim mađarskim kolegom Ištvanom Nagyom i podvukao da su jednostrane odluke neprihvatljive, navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva poljoprivrede. Njih dvoje su se složili da uskoro ponovo razgovaraju, navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG