Linkovi

Poljska i Mađarska zabranjuju uvoz žitarica i hrane iz Ukrajine


Ilustracija
Ilustracija

Poljska i Mađarska odlučile su zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor, saopštile su u subotu dvije vlade, nakon poplave ponude koja je smanjila cijene širom regije.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da "rješavanje različitih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rješenje situacije".

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji, na kraju su ostale u centralnoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, pada cijena i prodaje za lokalne poljoprivrednike.

U pismu Evropskoj komisiji prošlog mjeseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja rekli su da su razmjeri povećanja proizvoda poput žitarica, uljarica, jaja, peradi i šećera bili "bez presedana" i rekli da bi carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda trebalo potencijalno uzeti u obzir.

Uticaj prekomjerne ponude stvorio je politički problem za poljsku vladajuću Partiju prava i pravde (PiS) u izbornoj godini, sa ekonomijom zaglibljenom u stagflaciji.

"Vlada je danas odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak, uvoz žitarica u Poljsku, ali i desetine drugih vrsta hrane (iz Ukrajine)", rekao je lider PiS-a Jaroslaw Kaczynski tokom stranačke konvencije.

Lista ove robe, koja će se kretati "od žitarica do proizvoda od meda, jako, jako mnogo stvari", biće uvrštena u vladinu uredbu, dodao je on.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopćilo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo je na razgovore kako bi se to pitanje riješilo.

"Razumijemo da su poljski farmeri u teškoj situaciji, ali naglašavamo da su ukrajinski farmeri trenutno u najtežoj situaciji", navodi se u saopštenju.

Kasnije u subotu, vlada nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana pridružila se zabrani, rekavši da će status quo nanijeti ozbiljnu štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Mađarska nije dala detalje kada će stupiti na snagu njena zabrana na uvoz žitarica i druge hrane, ali je rekla da će isteći krajem juna.

Poljak Kaczynski je rekao: "Mi smo i ostajemo nepromijenjeni prijatelji i saveznici Ukrajine. Podržaćemo je i podržavamo je... Ali dužnost je svake države, svakog autoriteta, dobrog autoriteta u svakom slučaju, da štiti interese svojih građana."

Kaczynski je rekao da je Poljska spremna započeti pregovore sa Ukrajinom kako bi se riješilo pitanje žita.

Mađarska vlada je saopćila da se nada promjenama regulative na nivou EU, uključujući ponovno razmišljanje o ukidanju uvoznih dažbina na ukrajinske proizvode.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG