Linkovi

EU traži osnivanje specijalnog suda za ruske ratne zločine


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu na formiranje specijalnog suda za krivično gonjenje ruskih zločina u Ukrajini.

Von der Leyen je predložila osnivanje suda uz podršku Ujedinjenih nacija „da istraži i krivično goni ruski zločin agresije”.

Ona je također rekla da Rusija i ruski oligarsi moraju da plate troškove obnove Ukrajine od štete koju su napravile ruske snage od početka invazije u februaru.

„Užasni zločini Rusije neće ostati nekažnjeni”, rekla je fon der Lajen.

Od kako je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio invaziju na Ukrajinu 24. februara, njegove vojne snage optužene su za brojne zločine - od ubistava u predgrađu Kijeva Buči do smrtonosnih napada na civilne objekte, uključujući i bombardovanje pozorišta u Marijupolju, gdje je prema istrazi agencije AP vjerovatno ubijeno gotovo 600 ljudi.

Istrage vojnih zločina počinjenih tokom rata u Ukrajini su u toku širom Evrope, uključući i Međunarodni krivični sud u Hagu.

Međutim, s obzirom na to da Rusija ne prihvata jurisdikciju suda, Evropska komisija predložila je dvije opcije članicama Evropske unije da se Kremlj pozove na odgovornost - da se formira specijalni nezavisni međunarodni sud na osnovu multilateralnog sporazuma ili specijalni sud integrisan u nacionalni pravosudni sistem sa međunarodnim sudijama.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u utorak je također pozvala da se obezbuhedi da ruske snage odgovaraju.

„Pobjeda nije jedina stvar koja nam je potrebna. Potrebna nam je pravda”, rekla je Zelenska u obraćanju britanskom parlamentu i ruske ratne zločine uporedila sa zvjerstvima koje je počinila nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata.

Od Londona je također zatražila da predvodi napore da se osnuje tribunal za krivično gonjenje visokih ruskih zvaničnika zbog invazije slično poslijeratnom suđenju nacističkim liderima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG