Linkovi

Lideri EU zahtijevaju "brz i koordiniran" odgovor na terorističke napade


French President Emmanuel Macron, right, and Austria's Chancellor Sebastian Kurz, left, speak via videoconference shown on a screen in the European Council building in Brussels, Belgium, Nov. 10, 2020.
French President Emmanuel Macron, right, and Austria's Chancellor Sebastian Kurz, left, speak via videoconference shown on a screen in the European Council building in Brussels, Belgium, Nov. 10, 2020.

Nakon terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, evropski lideri održali su u utorak samit u Francuskoj kako bi koordinirali odgovor u borbi protiv terorizma i založili se za "zajednički koordiniran i brz" evropski odgovor na terorističke napade.

Pitanje kako odgovoriti na islamističke napade poput nedavnih u Nici i Beču okupilo je u utorak francuskog predsjednika Emanuela Makrona i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u Jelisejskoj palati u Parizu, gdje su im se u video konferenciji pridružili lideri Njemačke, Holandije, i najviši zvaničnici EU.

Predsjednik Macron zatražio je "zajednički koordinisan i brz" evropski protivteroristički odgovor na napade. Makron je detaljno objasnio potrebu za razvojem zajedničkih baza podataka između država EU, poboljšanjem saradnje između snaga bezbjednosti, razmjenom podataka i donošenjem strožih zakona na kontinentu.

Svaka prijetnja na spoljnim granicama EU ili unutar čak ijedne države članice predstavlja prijetnju cijeloj EU, rekao je francuski predsjednik.

Evropski lideri takođe su naglasili potrebu da, kako su rekli, bude "odlučna borba protiv terorističke propagande i govora mržnje na internetu". Makron je spomenuo Holandiju i Austriju kao dobre primjere kako treba voditi ovu borbu.

Rekao je da je Internet prostor slobode, kao i društvene mreže, ali da ta sloboda postoji samo ako postoji bezbjednost i ako ne služi kao utočište onima koji se rugaju evropskim vrijednostima ili teže indoktrinaciji smrtonosnim ideologijama. Makron je rekao da se teroristička propaganda mora da se ukloni u roku od sat vremena nakon što je primjećena.

Da bi se suprotstavili terorizmu, lideri EU takođe pozivaju na mjere kojima bi se osiguralo da učenja imama na kontinentu ne uključuju govor mržnje.

Šarl Mišel, predsjednik Evropskog saveta, rekao da su vjerske slobode ključne u Evropi, ali da takođe postoji potreba da se garantuje da imami propovijedaju prave vrijednosti tolerancije i mira.

Ovaj sastanak održan je uoči godišnjice napada iz novembra 2015. godine u kojima je u Parizu ubijeno više od 100 ljudi.

XS
SM
MD
LG