Linkovi

Nove EU sankcije za grupu Wagner zbog rata u Ukrajini


Grobovi boraca ruske plaćeničke grupe Wagner na groblju u blizini sela Bakinskaja u Krasnodarskom kraju, Rusija, 22. januara 2023.
Grobovi boraca ruske plaćeničke grupe Wagner na groblju u blizini sela Bakinskaja u Krasnodarskom kraju, Rusija, 22. januara 2023.

Evropska unija je u četvrtak, 13. aprila, objavila da je ruska plaćenička grupa Wagner dodata na listu evropskih sankcija zbog "aktivnog učešća u ratu ruske agresije protiv Ukrajine".

Wagner, koji predvodi ruske napade na ukrajinske gradove Bahmut i Soledar, stavljen je u februaru na još jednu listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava i "destabilizacije" zemalja u Africi.

Evropsko vijeće, koje predstavlja 27 zemalja članica EU, saopštilo je da lista novih sankcija "dopunjava" prethodnu.

EU je dodala da je Wagner još jednom dodat na listu "zbog akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Činjenica da je Wagner naveden dva puta "podvlači međunarodnu dimenziju i težinu aktivnosti ove grupe, kao i njen destabilizujući uticaj u zemljama u kojima je aktivna", navodi se u saopštenju Vijeća.

Na spisak evropskih sankcija dodat je i RIA FAN, ruski medij koji je dio Patriot Media Group, čiji upravni odbor vodi Jevgenij Prigožin, Wagnerov šef.

Ruska nevladina organizacija i Wagnerov prebjeg tvrdili su da su Wagnerovi borci odgovorni za odrubljivanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku, što se vidi na snimku koji je privukao pažnju Ukrajine i zvaničnika UN-a.

Prigožin je u četvrtak negirao optužbe. Rusija je saopštila da je otvorila istragu o snimku.

EU je usvojila deset uzastopnih paketa sankcija Rusiji u protekloj godini nakon njene ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG