Linkovi

Ukrajinske snage se povlače dok Rusija obnavlja napad na Bakhmut kaže Velika Britanija


Ukrajinske trupe bile su primorane da se povuku sa neke teritorije u gradu Bakhmutu, jer Rusija tamo pokreće ponovni napad uz intenzivnu artiljerijsku vatru u posljednja dva dana, objavila je Britanija u obavještajnim podacima u petak.

"Rusija je ponovo aktivirala svoj napad na grad Bakhmut u Donjeckoj oblasti jer su snage ruskog Ministarstva odbrane i Wagner grupe poboljšale saradnju", navodi se, misleći na rusko ministarstvo odbrane i njene glavne plaćeničke snage.

„Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima sa opskrbom, ali su se uredno povukle sa pozicija koje su bile prisiljene da ustupe“, navodi britanska vojska u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka.

Wagner je preuzeo vodstvo na ruskoj strani u višemjesečnoj bici, najsmrtonosnijoj u ratu za trupe na obje strane, ali se vođa plaćeničke grupe požalio na slabu podršku regularne vojske za njegove snage.

"Ukrajinska odbrana još uvijek drži zapadne četvrti grada, ali je bila podvrgnuta posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati", navodi se u britanskom ažuriranju.

U njemu se navodi da se Wagnerove jedinice sada fokusiraju na napredovanje u centru Bakhmuta, dok ruski padobranci napadaju na bokove grada.

Bakhmut, koji je prije rata imao oko 70.000 ljudi, bio je glavna meta Rusije u masovnoj zimskoj ofanzivi koja je do sada dala oskudne dobitke uprkos pješadijskim kopnenim borbama intenziteta neviđenog u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Zauzimanje grada bila bi prva značajna pobjeda Rusije u osam mjeseci. Moskva kaže da će otvoriti put za osvajanje više teritorije u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, što je glavni ratni cilj.

Ukrajina, koja se priprema za sopstvenu kontraofanzivu, izgledala je da će napustiti Bakhmut krajem februara, ali je u martu najavila da će se tamo boriti, rekavši da Rusija trpi veće žrtve napadajući ga.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG