Linkovi

Evropa žuri smanjiti upotrebu ruskog plina usljed novog Putinovog upozorenja


Russia-Ukraine-War Energy
Russia-Ukraine-War Energy

Europska unija će u srijedu iznijeti hitne planove za ograničavanje upotrebe plina nakon što je predsjednik Vladimir Putin upozorio blok da su ruske isporuke koje se šalju preko najvećeg plinovoda u Europu, Sjevernog toka 1, u opasnosti od daljnjeg smanjenja.

Isporuke plinovodom, koji čini više od trećine ruskog izvoza plina u EU, zaustavljene su na 10 dana zbog godišnjeg održavanja i trebale bi se nastaviti u četvrtak.

Ali isporuke putem te rute već su bile smanjene prije prekida održavanja zbog spora oko sankcioniranih dijelova, a sada bi se mogle suočiti s daljnjim rezovima, dok su isporuke preko drugih ruta, poput Ukrajine, također pale otkako je Rusija napala svog susjeda u februaru.

Prekidi su omeli evropske napore da ponovno napuni skladišta plina prije zime, povećavajući rizik od racioniranja i još jednog udara na krhki gospodarski rast ako Moskva dodatno ograniči opskrbu kao odmazdu za zapadne sankcije zbog rata u Ukrajini.

Plan Evropske komisije potaknut će zemlje da smanje upotrebu plina. Nacrt u koji je Reuters imao uvid predlaže dobrovoljni cilj za zemlje da smanje potražnju za plinom u sljedećih osam mjeseci, što bi moglo postati pravno obvezujuće u hitnim slučajevima.

Dužnosnici EU-a rekli su da bi ciljno smanjenje bilo 10%-15%, a svaki plan treba odobriti članice bloka od 27 zemalja. No dužnosnici EU-a kažu da je ključno djelovati sada, a ne čekati da se vidi što će se dogoditi s protokom kroz Sjeverni tok 1 ili drugim rutama.

"Vjerujemo da je potpuni poremećaj vjerojatan, a osobito je vjerojatan ako ne djelujemo i ostavimo se ranjivima na njega", rekao je jedan. "Ako budemo čekali, bit će skuplje i to će značiti da ćemo plesati na rusku melodiju."

Evropski političari optužuju Rusiju da se igra politike s isporukama plina, koristeći tehničke probleme kao izgovor za smanjenje isporuka. Kremlj je rekao da je Rusija i dalje pouzdan opskrbljivač energijom i za smanjenje opskrbe okrivio sankcije.

Dva ruska izvora upoznata s ruskim izvoznim planovima rekla su da se očekuje da će protok plina kroz Sjeverni tok 1 ponovno početi na vrijeme u četvrtak nakon što je zaustavljen 11. jula zbog godišnjeg održavanja.

No rekli su da će biti ispod svog kapaciteta od 160 miliona kubnih metara (mcm) dnevno.

Energetski div Gazprom pod kontrolom Kremlja smanjio je izvoz plina ovom rutom na 40% kapaciteta u junu, okrivljujući kašnjenja u povratu turbine koju je Siemens Energy servisirao u Kanadi. Za tu turbinu, koja je bila pod sankcijama, ovog je tjedna javljeno da se vraća na ponovnu ugradnju.

Ali Putin je u srijedu sugerirao da bi moglo doći do daljnjeg smanjenja opskrbe preko naftovoda koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, evropske gospodarske sile koja se uvelike oslanjala na rusko gorivo.

Cijene plina naglo su porasle u nestabilnoj trgovini od izbijanja ukrajinske krize. Ugovor o plinu za prvi mjesec iznosio je oko 159,80 eura po megavat satu (MWh) u srijedu, 360% više u odnosu na godinu prije, ali ispod vrhunca u martu od 335 eura.

Putin je rekao da postoji pet jedinica za pumpanje plina, kojima upravlja Siemens Energy na Sjevernom toku 1, a još jedna jedinica nije u funkciji zbog "raspadanja unutarnje obloge".

"Tamo postoje dva stroja koja rade, pumpaju 60 miliona kubnih metara dnevno ... Ako se jedan ne vrati, bit će jedan, a to je 30 milijuna kubnih metara. Ima li Gazprom nešto s tim?", rekao je on.

Putin je rekao da bi još jedna turbina za pumpanje plina trebala biti poslana na održavanje 26. jula. Ruske novine Kommersant izvijestile su u ponedjeljak da je turbina iz Kanade poslana u Njemačku i da će biti poslana dalje u Rusiju.

Putin je također rekao da Gazprom, koji ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita plina mrežom plinovoda u Europu.

Okrivio je Kijev za zatvaranje jedne rute preko Ukrajine, iako ukrajinske vlasti za zatvaranje krive rusku invaziju.

Evropske države jure za alternativnim opskrbama plinom, iako je globalno tržište plina već bilo rastegnuto čak i prije ukrajinske krize jer je globalni oporavak od pandemije povećao potražnju za gorivom.

Sjevernoafrički proizvođač plina Alžir, koji ima plinovode za Italiju i Španjolsku, obećao je u ponedjeljak Rimu da će opskrbljivati više plina toj južnoevropskoj državi prema ugovoru vrijednom 4 milijarde dolara, što je jedan od nekoliko poteza država EU-a u pokušaju osiguravanja većih opskrba.

Članice EU također su se utrkivale oko izgradnje ili proširenja terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji se može isporučivati u blok iz Sjedinjenih Država i šire. Ali tržištem LNG-a dominiraju dugoročni ugovori, zbog čega je teže brzo osigurati redovite isporuke.

Portugal je u utorak priopćio da je njegova luka Sines spremna prihvatiti daljnju pošiljku LNG-a koja stiže u velikim tankerima i koja bi se mogla prebaciti na manje brodove za odlazak u druge evropske države.

"Sines je očito važan doprinos za osiguranje potencijalnih alternativnih ruta za zamjenu uvoza ruskog prirodnog plina", rekao je glasnogovornik portugalske vlade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG