Linkovi

Mediteransko more: Tragedije ne prestaju


Žrtve pokušaja preplovljavanja Mediteranskog mora
Žrtve pokušaja preplovljavanja Mediteranskog mora

Najmanje 29 izbjeglica umrlo od smrzavanmja prilikom pokušaja da doplove do italijanske obale. Preko 100 ilegalnih imigranata spašeni sa gumenih čamaca blizu libijske obale.

Iz UNHCR- a, agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice danas je saopšteno da se najmanje 300 imigranata koji su preko Mediteranskog mora pokušali doploviti do italijanske obale vodi nestalima. Nadležne italijanske vlasti strahuju da je najveći broj tih osoba, ploveći u čamcima na napuhavanje smrtno stradao. Potvrđeno je da je najmanje 29 izbjeglica umrlo od smrzavanmja. Preko 100 ilegalnih imigranata u nedelju su spašeni sa gumenih čamaca blizu libijske obale, tokom izuzetno loših vremenskih uslova.

Smrt smrznutih nesretnika, koji su samo dio žrtava na plovidbama preko Mediterana, povod je za nove zahtjeve Evropskoj uniji da nastavi misije posmatranja, traganja i spašavanja ilegalnih imigranata širom Mediteranskog mora. Gradonačelnik Lampeduze, otoka i grada do kojeg stiže najveći broj ilegalnih imigranata, smatra da je i ova posljednja tragedija posljednica prošlogodišnje odluke o obustavljanju spasilačke misije “Mare nostrum” koju je obavljala italijanska obalska straža. Ta misija zamijenjena je programom Evropske unije “Triton" ali sa manjim brojem brodova, čamaca i patroliranja Mediteranskim morem.

Za spasilačke misije na moru glasnogovornica "Frontexa," agencije Evropske unije za kontrolu granica, Izabella Cooper kaže:

“U većini situacija neophodno je da se odmah pokrene akcija potrage i spasavanja. Naravno, kada god to bude nužno, polovićemo i izvan područja koja pokrivamo da bi spasili ljudske živote.”

Ona, međutim, upozorava da je zbog smanjenih kapaciteta misije "Triton" nemoguće pokrivati cijelo Mediteransko more.

“To je površina od preko 2 i po miliona kvadratnih kilometara. Izuzetno je teško, ako ne i nemoguće, imati puni uvid u ono šta se događa. Sa sve većim rastom broja plovila koja krijumčare imigranste, biće sve teže nalaziti i spašavati najugroženije.”

Prošle godine je rekordnih 170 hiljada imigranata, četvrtina su bili Sirijci, prešlo Mediteran na putu za Evropu. Više od 3 hiljade je smrtno stradalo. U nekoliko posljednih mjeseci, krijumčari su počeli da prevoze stotine imigranata starim teretnim brodovima. U januaru ove godine, brod Ezadeen je nađen kako pluta blizu italijanske obale sa 450 sirijskih izbjeglica, koji su pojedinačno krijumčarima platili i do šest hiljada dolara za put.

Kapetan Einar Valsson, kapetan broda obalske straže Islanda, kojim su spašeni imigranti kaže da nije bilo lako:

“Kada smo vidjeli brod sa izbjeglicama pitali smo se kako uspjeti izvesti operaciju spašavanja.”

Dijelu posade islandskog broda, uz pomoć pripadnika italijanske obalske straže, uspjelo da se prebace na Ezadeen, vežu ga i odvuku do Lampeduze.

Brojnost pokušaja prelaza Mediteranskog mora znatno je povećana u odnosu na prošlu godinu. U Evropskoj uniji procjenjuju da je to zbog nemira u Libiji. Od nasilja i sukoba u toj zemlji izbjeglice iz drugih zemalja koje stignu do Libije nastoje što brže da se sklone na sigurno, da pređu na evropsko tlo.

Glasnogovornica "Frontexa" Izabela Cooper ističe:

“Samo sveobuhvatnim mjerama možemo riješiti te probleme. Osnovno je stabilizirati stanje u zemljama iz koji izbjeglice bježe. Drugi ključni uvjet je definirati i provoditi jedinstvenu evropsku politiku useljavanja i odobravanja azila.”

Da bi se spriječile nove tragedije zagovara se i ponovno organiziranje humanitarnih patrola širom Mediterana. U Evropskoj uniji je dosta rezervi prema toj opciji. Mnogi, naime, tvrde da bi takve patrole bile ohrabrenje imigrantima da se laške i masovnije odlučuju na, po život opasnu plovidbu do evropskih obala.

Mediteransko more: Tragedije ne prestaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

XS
SM
MD
LG