Linkovi

EU povećava carine na uvoz kineskih električnih automobila


Kineski električni automobil
Kineski električni automobil

Evropska unija je u srijedu pokrenula povećanje carina na kineska električna vozila, eskalirajući trgovinski spor oko subvencija Pekinga za izvoz za koji Brisel brine da šteti domaćim proizvođačima automobila.

Evropska komisija, izvršni organ EU, saopćila je da će uvesti privremene carine koje će dovesti do toga da se kineski proizvođači automobila suočavaju s dodatnim carinama od čak 38%, što je više od sadašnjeg nivoa od 10%.

Komisija je saopštila da se obratila kineskim vlastima kako bi razgovarala o nalazima svoje istrage o subvencijama i "istražila moguće načine za rješavanje problema".

Električni automobili su posljednje žarište u širem trgovinskom sporu oko onoga što Brisel kaže da je kineska nepravedna državna podrška izvozu zelene tehnologije koji također uključuje solarne panele, baterije i vjetroturbine.

Uvoz električnih vozila kineske proizvodnje u Evropsku uniju naglo je porastao posljednjih godina. To uključuju vozila zapadnih marki koje imaju fabrike automobila u Kini, uključujući Teslu i BMW.

Ali zvaničnici EU se žale da kineski proizvođači automobila poput BYD-a i SAIC-a povećavaju tržišni udio i potkopavaju cijene europskih marki automobila zahvaljujući ogromnim subvencijama Pekinga.

Komisija je saopštila da je istraga koju je pokrenula prošle godine o kineskim subvencijama za električna vozila pokazala da kineski lanac vrijednosti električnih vozila na baterije "ima koristi od nepravednog subvencioniranja, što uzrokuje prijetnju ekonomskom štetom proizvođačima električnih vozila u EU".

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lin Jian, govoreći na dnevnom brifingu, nazvao je istragu EU "tipični protekcionizam" i rekao da će Peking "poduzeti sve potrebne mjere da zaštiti naša legitimna prava i interese".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG