Linkovi

Financial Times: EU namjerava podržati suspenziju viznih olakšica za Rusiju


Ruski pasoši
Ruski pasoši

Ministri Evropske unije bi ove nedjelje trebalo da podrže suspenziju sporazuma sa Moskvom iz 2007. kojim su Rusima omogućene vizne olakšice, piše Financial Times, pozivajući se na anonimne zvaničnike uključene u pregovore.

Izvještaj od 28. augusta dolazi u trenutku kada su zemlje članice EU sa istoka zaprijetile da će jednostrano zatvoriti svoje granice za ruske turiste zbog ničim izazvane invazije Kremlja na Ukrajinu.

Ministri EU planiraju da daju političku podršku suspendovanju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje 30. augusta, izjavila su za Financial Times tri zvaničnika uključena u razgovore.

"Neprikladno je da ruski turisti šetaju našim gradovima, našim marinama", rekao je visoki zvaničnik EU uključen u razgovore. "Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije prihvatljiv."

Dijelovi sporazuma o viznim olakšicama sa Moskvom iz 2007. koji se odnose na slobodno kretanje vladinih i poslovnih zvaničnika suspendovani su ubrzo nakon februarske invazije.

Financial Times piše da bi šira suspenzija sporazuma uklonila preferencijalni tretman za Ruse kada se prijave za sve vize u Evropskoj Uniji.

Podnosioci zahtjeva iz Rusije bi tada morali da dostave dodatne dokumente, što bi poskupilo vize i značajno produžilo čekanje, navodi se u izvještaju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG