Linkovi

EU – Izrael: Još jedna vrsta pritiska na Tel Aviv


Potpisivanje sporazuma o liberalizaciji trgovinske razmjene EU-Izrael 2009.
Potpisivanje sporazuma o liberalizaciji trgovinske razmjene EU-Izrael 2009.

Pitanje deklariranja izraelskih proizvoda sa okupiranih palestinskih teritorija ostaje do daljneg otvorenim. Evropska unija nije odredila nikakve rokove do kojih bi to trebalo biti riješeno.

Evropska unija nastoji realizirati plan kojim bi izraelske kompanije koje posluju na Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalemu na naljepnicama i deklaracijma proizvoda koje prodaju i izvoze precizno naznačavale njihovo originalno porijeklo. Da li takva intencija Evropske unije utiče, ili može uticati na upravo obnovljene direktne izraelsko-palestinske mirovne pregovore, zastale od 2010. godine.

Stalna gradnja izraelskih naselja na tlu okupiranom 1967. godine u arapsko-izraelskom ratu ključna je prepreka mirovnom sporazumu između Palestinaca i Izraela. Proizvodi Izraelaca iz tih naselja i sa okupiranih teritorija prodaju se pod etiketom "Proizvedeno u Izraelu." Komesarka Evropske unije za spoljnu politiku Catherine Ashton zalaže se upravo za takvo deklariranje porijekla proizvoda. Shodno uvoznim propisima Evropske unije moguće je i drugačije rješenje kaže u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Maja Kocijančič, glasnogovornica odjela za spoljnu politiku:

"Glavni princip tih propisa je da informacija o proizvodu ne smije obmanjivati kupce. Etiketa "Proizvedeno u Izraelu" je obmana oko je to proizvod sa okupiranih teritorija. Konsultacije unutar Evropske unije o tome su u toku."

Novi način deklariranja porijekla proizvoda bio bi u skladu sa zvaničnim stajalištem Evropske prema izraelskim naseljima ističe Rosemary Hollis, profesorica londonskog univerziteta City i dodaje:

"Takva promjena je i svojevrstan dug ako govorimo od legalnosti statusa, ili ne-legalnosti statusa izraelskih naselja."

Sporazumom o liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima potpisanim 2009. godine izvoz izraelskih proizvoda u Evropsku uniju naglo je rastao i prošle godine dostigao iznos od skoro 17 milijardi dolara.

Rasprava o deklariranju izraelskih proizvoda uslijedila je nedugo nakon što je Evropska unija blokirala grantove i kredite izraelskim entitetima koji djeluju na okupiranim teritorijama. O toj odluci Brisela Barak Seener, analitičar londonskog Kraljevskog instituta kaže:

"Evropska unija podriva vlastiti kredibilitet kao aktivan, ali neutralan učesnik u palestinsko-izraelskom mirovnom procesu prejudicirajući na izvjestan način rezolucija 242 Ujedinjenih naroda kojom se precizira da bi finalni status okupiranih teritorija trebalo da bude rezultat pregovora između Izraela i Palestinaca."

Na odluku Evropske unije o blokiranju grantova i kredita Izraelcima na okupranim teritorijama, Izrael je odgovorio blokadom pomoći Evropske unije Palestincima na Zapadnoj Obali.

O uspjehu američkog državnog sekretara Johna Kerryja da privoli izraelske i palestinske zvaničnike da nastave direktne pregovore Yossi Alpher, izraelski analitičar je, takođe u telefonskom razgovoru za Glas Amerike, rekao:

"Teško je oteti se utisku da su Kerry i Evropljani zajedno i istovremeno vršili snažan pristisak na Izrael kada su u pitanju izraelska naselja na okupiranim teritorijama. Jedna od poruka je i da će Izrael, vezano za pitanja o Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalemu, biti vrlo izoliran."

Pitanje deklariranja izraelskih proizvoda sa okupiranih palestinskih teritorija ostaje do daljneg otvorenim. Evropska unija nije odredila nikakve rokove do kojih bi to trebalo biti riješeno.
EU – Izrael: Još jedna vrsta pritiska na Tel Aviv
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
XS
SM
MD
LG