Linkovi

Evropski parlament: COVID potvrda na 12 mjeseci, a ne pasoš


Granični prelaz između Rumunije i Moldavije, 16 Jul 2020
Granični prelaz između Rumunije i Moldavije, 16 Jul 2020

Evropski parlament je u četvrtak (29. aprila) zaključio da bi na 12 mjeseci i ne duže od toga trebalo uvesti potvrdu za Covid-19, a ne "digitalnu zelenu potvrdu" kako je predložila Evropska komisija.

Promjena u nazivu potvrde zatražena je kako bi se izbjegla bilo kakva sugestija da je to "vakcinalni pasoš".

Tim će se dokumentom za državljane Evropske unije (EU), koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba vakcinisana protiv korona virusa ili da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju ili da se oporavila od zaraze.

Međutim, potvrda EU-a za Covid-19 neće služiti kao putna isprava niti će postati preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje, naveli su zastupnici u Evropskom parlamentu.

Evropa namjerava da do juna kao potvrdu uvede dokaz o statusu vakcinacije, rezultate testa na virus korona ili dokaz da je oboljenje preležano.

U toku je rad na tehničkim pitanjima kako bi se obezbijedilo da potvrda bude priznata u svim članicama EU, ali na završnim detaljima rade prijestonice evropskog bloka, Evropska komisija i Evropski parlament.

Na koga bi se odnosile potvrde?

Izdavanje potvrde za Covid-19 odnosi se na građane Unije ili članove njihovih porodica koji mogu biti i državljani trećih zemalja. Isti okvir treba da se primjenjuje i na na ostale državljane trećih zemalja koji
legalno borave na teritoriji država članice EU i koji imaju pravo putovati u drugu državu članicu u u skladu sa zakonom Unije.

Cilj je takođe da se olakša i kretanje državljana trećih zemalja unutar EU za vrijeme pandemije CovidCovid-19 koji nisu obuhvaćeni ovom evropsko odlukom. U tom cilju države članice trebale bi primjeniti ista pravila i na državljane trećih zemalja koji nisu obuhvaćeni, ali legalno borave ili borave na njihovoj teritoriji i odobreno im je putovanje u druge države članice u skladu sa zakonom Unije.

Zakonodavni prijedlog odobren je s 540 glasova za, 119 protiv i 31 suzdržanih, dok je prijedlog koji se odnosi na državljane zemlja izvan EU-a prošao s 540 glasova za, 80 protiv i 70 suzdržanih.

Glasanje je održano u srijedu, a rezultati su objavljeni u četvrtak ujutro. Parlament i Evropsko vijeće sada će dalje pregovarati, a cilj je postići dogovor prije ljetne turističke sezone.

Bez dodatnih ograničenja i besplatni testovi

Zastupnici smatraju da osobe koje budu imale potvrde EU-a za Covid-19 ne bi trebale podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantin, samoizolacija ili testiranje.

Isto tako naglašavaju da bi, kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje nisu vakcinisane, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice EU-a trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Potvrda kompatibilna s nacionalnim inicijativama

Parlament smatra da države članice moraju prihvatiti potvrde o vakcinisanju izdate u drugim državama članicama za osobe koje su dobile vakcinu odobrenu u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) (trenutno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen) za primjenu u EU.

Države članice odlučiće hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinisanju izdate u drugim državama članicama za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu upotrebu.

Garancije zaštite podataka

Potvrde, kao i vjerodostojnost elektronskih pečata u ispravama provjeravaće se kako bi se spriječila prevara i krivotvorenje.

Lični podaci dobijeni na osnovu potvrda ne mogu se pohraniti u državama članicama gdje se putuje i neće postojati centralna baza podataka uspostavljena na nivou EU.

Popis subjekata koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Opštom uredbom o zaštiti podataka.

Nakon glasanja na plenarnoj sjednici predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestilac Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska) izjavio je kako se potvrda EU-a za Covid-19 mora uvesti "kako bismo ponovno uspostavili povjerenje ljudi u Schengen dok se i dalje borimo protiv pandemije".

"Države članice moraju koordinirati svoj odgovor na siguran način i osigurati slobodno kretanje građana unutar EU", naveo je.

Vakcine i testovi, zaključio je Aguilar, moraju biti dostupni i besplatni za sve građane, a države članice ne bi trebale uvoditi dalja ograničenja nakon što potvrda stupi na snagu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG