Linkovi

Bijela kuća odbacila ideju o "saveznom pasošu" za vakcine


Portparolka Bijele kuće Jen Psaki
Portparolka Bijele kuće Jen Psaki

Građanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) neće biti nametnuti "zdravstveni pasoš" kao potvrdu da su vakcinisani protiv bolesti koju izaziva korona virus, saopšteno je iz Bijele kuće u utorak, 6. aprila. 

"Vlada ne podržava i neće podržati sistem koji zahtijeva da Amerikanci posjeduju taj sertifikat", rekla je portparolka Bijele kuće Jen Psaki, istovremeno naglasivši da privatni sektor može da radi na tome.

"Neće biti savezne baze podataka o vakcinaciji, niti bilo kakve savezne obaveze koja zahtijeva da svi dobiju potvrdu o tome", dodala je ona.

Najjače interesovanje za tu ideju je među privatnim kompanijama, željnim da ponovo otvore mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi, poput stadiona ili pozorišta, rekla je portparolka, prenosi agencija France-Presse (AFP).

Administracija predsjednika Joea Bidena objaviće "savjete" s "važnim odgovorima na pitanja koja Amerikanci postavljaju, posebno oko ličnih podataka, bezbjednosti ili diskriminacije" u vezi s tim, navela je Psaki.

"Interes savezne vlade je jednostavan: da lični podaci i prava Amerikanaca moraju biti zaštićeni, a samim tim i da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi", rekla je.

Nekoliko zemalja, uključujući i Evropsku uniju, uvelo je ili planira da uvede zdravstveni "pasoš" koji pokazuje da je pojedinac vakcinisan protiv COVID-a 19.

Ta ideja je ipak izazvala snažne kritike i zabrinutost zbog moguće diskriminacije i zaštite privatnih podataka.

XS
SM
MD
LG