Linkovi

EU – BiH: U ponedeljak posljednji potpis na odluku o bezviznom režimu!?


EU – BiH: U ponedeljak posljednji potpis na odluku o bezviznom režimu!?
EU – BiH: U ponedeljak posljednji potpis na odluku o bezviznom režimu!?

U Vijeću ministara, svjesni dilema kakve postoje među nekim od evropskih članica, i straha od mogućeg vala imigranata i iz BiH i iz Albanije, ukazuju na važnost monitoring mehanizma, kakav je nedavno predložila Evropska komisija, a kojim bi se trajno kontrolisalo provođenje ključnih elemenata sigurnosti kada je riječ o stabilnosti bezviznog režima datog Zapadnom Balkanu.

Nakon što je prije dvije godine započeo dijalog Evropske komisije sa državama Zapadnog Balkana, prvo o viznim olakšicama, a potom i o potpunom ukidanju viza, u ponedjeljak će, kako se očekuje, evropski mnistri unutrašnjih poslova staviti potpise na odluku kojom se BiH, zajedno sa Albanijom, pridružuje zemljama čijim stanovnicima za putovanje prostorom Schengena, ne trebaju vize. A riječ je o prostoru koji, sa izuzetkom Velike Britanije i Irske, obuhvata sve članice Evropske unije, uz tri države kojer nisu u Uniji - Island, Norvešku i Švicarsku.

Iz Vijeća ministara EU se tim povodom podsjeća kako je Evropska komisija krajem maja ove godine objavila prijedlog da se BiH i Albanija, nakon što su ispunile glavninu uvjeta, pridruže Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, koje su 19. decembra prošle godine dobile bezvizni režim. Narednih par mjeseci je iskorišteno da se dovrši sve što je stajalo na putu ukidanju viza, da bi Evropski parlament, nakon što su podršku ukidanju viza dali njegovi Komiteti za unutrašnju i vanjsku politiku, 7. oktobra dao zeleno svjetlo za BiH I Albaniju.

Preostalo je još, dakle, Vijeće ministara, isto ono koje je krajem prošle godine, zajedno sa Evropskim parlamentom, usvojilo političku deklaraciju da će te dvije institucije učiniti sve da BiH i Albanija, nakon što ispune uvjete, bez odlaganja dobiju bezvizni režim, prepoznavajući važnost tog čina za budućnost reformi i evropskih integracija dvije države.

U Vijeću ministara, svjesni dilema kakve postoje među nekim od evropskih članica, poput Njemačke, Holandije, Francuske, Danske, i straha od mogućeg vala imigranata iz BiH i Albanije, ukazuju na važnost monitoring mehanizma, kakav je nedavno predložila Evropske komisija, a kojim bi trajno kontrolisalo provođenje ključnih elemenata sigurnosti, kada je riječ o stabilnosti bezviznog režima datog Zapadnom Balkanu. Tu su, pored ostalog, granična kontrola, sigurnost putnih isprava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, regionalna saradnja, te poštivanje ljudskih prava. Članice Evropske unije će redovno, svakih šest mjeseci dobijati izvještaje Evropske komisije o tome, čineći tako poštovanje obaveza o bezviznom režimu trajnim imperativom za one zemlje koje ga uživaju. Drugim riječima, dolazak na bijelu, šengensku listu jeste privilegija, kakvu treba uvijek i stalno zasluživati, upozoravaju u Briselu.

Alexandra Stiglmeyer
Alexandra Stiglmeyer

Predstavnica Evropske stabilizacijske inicijative Alexandra Stiglmeyer u tom kontekstu upozorava:

"Mislim da će EU veoma pažljivo posmatrati provođenje u praksi bezviznih putovanja, tako da je važno da gradjani BiH i Albanije ostave dobar utisak na Uniju i njene stanovnike. Za vlasti je važno da nastave sa striktnom primjenom svih sigurnosnih elemenata. U suprotnom, vlasti u evropskim državama će reći…. bila je to greška… i to bi moglo imati loše posljedice po nastavak integracijskog procesa."

XS
SM
MD
LG