Linkovi

EU – BiH: Otvoreno pismo bosanskohercegovačkoj javnosti


EU – BiH: Otvoreno pismo bosanskohercegovačkoj javnosti
EU – BiH: Otvoreno pismo bosanskohercegovačkoj javnosti

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Catharine Ashton i komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule, poslali su u BiH otvoreno pismo u kojem, pored ostalog, urgiraju da se što prije oformi odgovorna vlast koja će, svjesna da nema vremena za gubljenje, krenuti na posao, spremna da se nosi sa teškim izazovima i bolnim kompromisima.

Više nema vremena za gubljenje, takođe se ističe u poruci upućenoj bosanskohercegovačkoj javnosti, naglašava da su protekle godine obilježili stagnacija, nacionalistička retorika i podjele i podsjeća da je napredak u reformama bio više nego skroman.

Novi lideri će, sem suda svojih građana, biti i pod lupom Brisela, obećava se iz centra evropskih institucija, uz tvrdnju da riječi neće biti dovoljne. Cijeniće se djela, poručuju gospođa Ashton i gospodin Fule, jasno naglašavajući da se neće dozvoliti narušavanje suvereniteta i integriteta države, niti korak nazad u do sada preduzetim reformama.

Catherine Ashton
Catherine Ashton

Sa svoje strane, Unija će ispuniti dato obećanje, pomoći će svim svojim snagama reforme i proces integracija. Najavljuje se tako pojačcano evropsko prisustvo u BiH, pored ostalog, i u osnaženojj funkciji šefa delegacije EU u BiH, što će dati mogućnost da Brisel jednim, jasnim glasom govori u zemlji.

A za sve to, Briselu je neophodan aktivan sagovornik sa druge strane, koji će shvatiti kakvu važnost ima Unija, ali i biti svjestan nužnosti i važnosti prosperiteta njegove vlastite zemlje.

Glasnogovornica ureda za proširenje EU Angela Filote, u povodu današnje poruke, kaže:

"Bosna i Hercegovina nam jeste veoma važna. Želja nam je da osiguramo da niti jedna zemlja Zapadnog Balkana ne izostane ili zaostane iza ukupnog procesa i zato želimo što prije da što bliže sarađujemo sa novim vlastima kada se formiraju…. vladom, parlamentom…. kako bi vidjeli mogu li se ponovo inicirati reforme u BiH i dobar i konstruktivan politički dijalog koji će otvoriti put BiH evropskim asocijacijama."

Jasno je da su BiH potrebne ustavne promjene, konstatuje se i današnjem otvorenom pismu. Zemlji i njenim građanima, pored ostalog, trebaju funkcionalnije institucije, adekvatna zaštita i poštivanje ljudskih prava, a sve to je od suštinske važnosti ukoliko se želi na pravi način odgovoriti zahtjevima kakve evropske integracije stavljaju pred zemlju.

Štefan Fule
Štefan Fule

Konačno, situacija u kojoj još uvijek nije riješeno pitanje državne imovine ne pogoduje evropskim interacijama, a odvraća i strane investitore . Uz potrebu skorog rješavanja tog pitanja, evropski zvaničnici ukazuju i da je popis stanovništva, kakav će cijela Evropa provesti naredne godine, neohodan i za BiH. Briselu su potrebni podaci za nastavak procesa integracije, zemlji za ekonomsko planiranje, a svima za snažnije investicije i otvaranje novih radih mjesta.

XS
SM
MD
LG