Linkovi

EU o kandidatskom statusu BIH u oktobru ili decembru 2022.


Zemlje članice Evropske unije su se usaglasile u četvrtak, 23. juna, da Evropska Komisija izađe sa novim izvještajem za Bosnu i Hercegovinu, nakon čega će postojati spremnost da se razmatra dobijanje kandidatskog statusa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Kako su ovi izvori naveli, oko kandidatskog statusa će EU na nivou lidera raspravljati na samitu u oktobru, najdalje decembru ove godine.

Na samitu Evropske unije (EU) pitanje kandidatskog statusa za BiH se pojavilo u trenutku kada je premijer Slovenije Robert Golob potvrdio da njegova zemlja nastoji da u zaključcima sa samita, EU lideri odredi vremenski okvir kada će BiH dobiti status kandidata. Ovu slovenačku incijativu su, prema nezvaničnim izvorima, podržale Hrvatska, Austrija, a kasnije i Mađarska.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG