Linkovi

Ministri EU žale zbog političke krize u BiH, osuđuju blokadu institucija


Ilustracija
Ilustracija

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) osudili su blokadu institucija u Bosni i Hercegovini (BiH) i pozvali tamošnje lidere da se uzdrže od razdorne retorike. 

“Vijeće (EU) duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i djelovanja s podjelama, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je odobrilo godine, a u skladu sa interesom svih građana da napreduju ka EU”, stoji u zakljčcima koje su usvojili ministri na sastanku u Luxemburgu.

Vijeće EU ponovio je svoju nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Tokom današnjeg sastanka 18. oktobra formalno je produžen i mandat vojnoj misiji EUFOR-a (Operacija Althea) u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG