Linkovi

U Tužilaštvu BiH formiran predmet protiv Milorada Dodika


Arhiv - Milorad Dodik za vrijeme konferencije za novinare.
Arhiv - Milorad Dodik za vrijeme konferencije za novinare.

Iz Tužilaštva BIH je saopšteno da je formiran predmet protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu", ističe se u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

U saopštenju se kaže da je protiv Dodika stiglo više prijava u skorije vrijeme, a posljednja 18. oktobra.

Iz Tužilaštva BiH za Radio Slobodna Evropa su kazali kako ne mogu otkrivati detalje i razlog zbog kojeg je formiran predmet protiv Dodika.​

Saša Sarajlić, tužilac u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izjavio je za RSE kako je tokom vikenda bio jedan od tužilaca koji su dali podršku za formiranje predmeta protov Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Sarajlić ističe kako se prijava odnosila zbog Dodikovog "podrivanja ustavnog poretka".

"Radi se o kaznenom djelu iz člana 156 Krivičnog zakona BiH u kojem se navodi da ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina", rekao je Sarajlić.

Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić je prije nekoliko dana u izjavi za N1 kako je u toj instituciji zatražio formiranje predmeta protiv Milorada Dodika zbog njegovih medijskih istupa u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnog integritetu i najvišim institucijama BiH.​

Dodik godinama priča o želji za otcijepljenjem entiteta Republika Srpska, a prošle sedmice je rekao da "neksriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovini", prenijela je Radio Slobodna Evropa.

Dodik je također ovih dana govorio o tome kako planira da Narodna skupština RS povuče saglanost na odluke kojom su formirane Oružane snage BiH, Visoko sudsko tužilačko vijeće, Upravu za indirektno oporezivanje.

Komšić je odgovorio da se odluke ne mogu povući bez Parlamenta BiH.

Krajem prošlog mjeseca, američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da Dodiku prijetnje otcijepljenjem vode entitet Repulika Srpska u izolaciju i očaj.

A danas, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon završene sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je izjavio kako je uvjeren da će od 20. do 25. oktobra biti sačinjen set zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj o kojima će se izjasniti Narodna skupština Repubike Srpske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG