Linkovi

EU: Poricanje genocida protivno evropskim vrijednostima


EU zastave
EU zastave

Zvaničnici Evropske Unije (EU) su potvrdili da su primili k znanju, usvajanje zakona protiv poricanja genocida, odluku koju je donio odlazeći visoki predstavnik međunarodne zajednice, Valentin Inzko (Incko).

“Da budemo jasni: revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrijednostima”, navodi pres služba EU u pisanom odgovoru koji je dostavljen medijima.

Jedan briselski glasnogovrnik je naglasio da je pomirenje jedan od ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata”, stoji u pisanoj izjavi.

Iz Brisela se poručuje da se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. S toga se pozivaju politički lideri zemlje da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele te preduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG