Linkovi

Dodik odbija odluku o zabrani negiranja genocida, prijeti odvajanjem RS


Milorad Dodik, arhivska fotografija
Milorad Dodik, arhivska fotografija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u istupu uživo pred TV kamerama izvrijeđao je Visokog predstavnika, zapadne zemlje, i još jednom javno negirao genocid u Srebrenici.

Dodikov javni istup na RTRS televiziji organiziran je brzo nakon objelodanjivanja odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina.

U nediplomatskom istupu, punom uvreda, Dodik je najavio da neće poštovati odluku OHR-a.

"Republika Srpska (RS) odbacuje ovu odluku. Genocid se nije desio u Srebrenici. Srbi ne smiju da prihvate ovu odluku, ovo je zakucan ekser u mrtvački kovčeg BIH. Nakon ovoga Bosna i Hercegovina ne može da funkcioniše. Sazvaćemo sjednicu Skupštine RS o ovome naredne sedmice", najavio je Dodik.

"RS treba da krene u proces disolucije, nema dijaloga u BiH", poručio je Dodik.

On je također najavio političku blokadu države.

U obraćanju Dodik je otkrio da kadrovi iz entiteta RS koji učestvuju u vlasti na državnoj razini "već neko vrijeme ne rade".

"Mi smo tamo ali ne učestvujemo u odlučivanju", rekao je Dodik.

Javni nastup pun ljutnje i gnjeva, suprotan dobroj diplomatskoj i političkoj praksi, čak i za Dodika sklonog takvim obraćanjima, bio je vrlo agresivan.

Brojne uvrede uputio je na brojne adrese.

Posebnu "pažnju" u vrijeđanju posvetio "germanskim državama".

Dodik je najavio da će se institucionalno entitet RS o odluci izjasniti na sjednici Skupštine, čiju većinu kontroliše njegova politika.

Obraćanje Milorada Dodika bilo je direktan izazov zapadnim demokratijama, ali prvenstveno pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG