Linkovi

EU - BiH: Jak specijalni predstavnik, a ne Dayton plus


EU - BiH: Jak specijalni predstavnik, a ne Dayton plus
EU - BiH: Jak specijalni predstavnik, a ne Dayton plus

Izvjestiteljka EP za BiH Doris Pack ističe da sa 22 godine iskustva bavljenja ZB regionom, zna da ništa nije moguće učiniti bez pritiska.

Evropska unija je ozbiljno zabrinuta situacijom u BiH, više puta je istaknuto na današnjem sastanku članova Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta, na kojem je o prilikama u regionu Zapadnog Balkana govorio direktor Evroppskog servisa za vanjske poslove za taj region

Miroslav Lajčak. On je naglasio kako je i lično razočaran načinom formiranja federalnih vlasti u BiH, najavljujući kako će narednih sedmica biti odabrana i imenovana snažna evropska ličnost u BiH.

U svom istupu gospodin Lajčak je, između ostalog, rekao:

“Veoma smo zbrinuti političkom situacijom u BiH. Blokirano je formiranje vlade nakon oktobarskih izbora, a uz ovo, svjedoci smo poilitičke krize u Federaciji. U novu vlada FBiH nisu uključene dvije ključne hrvatske stranke i to, jednostavno, nije dobro. U isto vrijeme, predsjednik RS Dodik ide dalje sa planom održavanja referenduma o državnom sudu i tužiteljstvu. Bez konstruktivnog angažovanja svih strana na formiranju široke državne vlade, sposobne da provede urgentne reforme, država rizikuje još veći gubitak vremena i padanje duboko iza ostatka regiona. ”

I član Evropskog parlameta iz Slovenije Jelko Kacin, je uvjeren da bosanskohercegovačke političke snage same nikuda neće stići:

“Mi jednostavno, moramo nešto učiniti jer oni nisu u stanju da učine bilo šta. Na nama je da napravimo ključni pomak.”

A taj ključni pomak bi mogla biti međunarodna konferencija o BiH, ili Dayton plus, uvjerena je izvjestiteljka za BiH Doris Pack. Ona ističe da sa 22 godine iskustva bavljenja regionom, zna da ništa nije moguće učiniti bez pritiska. Za gospođu Pack nema dileme da je vrijeme je da se nešto učini, nešto poput, kako je rekla, Daytona plus.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Govoreći o tom “nešto” gospodin Lajčak je istakao:

“Gospođo Pack, BiH treba snažnu vlast na svim nivoima, vladu koja ima hrabrosti provesti neophodne reforme i koja ima snagu da te reforme “provuče” kroz parlamet. Osnaženo prisustvo EU kroz jakog predstavnika, šefa delegacije, koji će biti i specijalni predstavnik. Od prvog dana ćemo ga opslužiti ljudstvom i budžetom i biće to jedna evropska adresa koja će se baviti svim reformskim i integracijskim pitanjima, dok će se visoki predstavnik baviti Daytonom. Biće dakle jasna podjela moći, koja sada nedostaje, a evropski predstavnik će imati I preko 100 miliona eura godišnje za BiH. S druge strane, tu je mogućnost instrumenata kao što su zabrana putovanja ili zamrzavanje imovine. Mislim da nam ne treba Dayton plus. Treba nam jasnoća sa međunarodne strane… ko je za šta odgovoran. Ne možemo očekivati da političari u BiH govore jednim glasom sve dok i međunarodna zajednica to ne bude činila. U tom smislu, nedavni zaključi ministara EU su veoma snažan signal da smo tu, da znamo svoju strategiju i instrumente, da znamo šta očekujemo od BiH i šta oni mogu od nas očekivati.”

XS
SM
MD
LG