Linkovi

Neizvjesno otvaranje EU granica za sve države Zapadnog Balkana. BiH "na granici prihvatljivosti"


Zemlje članice Evropske unije (EU) trebalo bi do petka, 26. juna, da odluče o otvaranju vanjskih granica, a jedan broj zemalja iz regiona Zapadnog Balkana mogao bi da bude isključen sa liste država kojima će biti dozvoljen ulazak zbog rasta broja zaraženih virusom COVID19.

Prema preliminarnoj listi oko koje su ambasadori zemalja EU raspravljali u srijedu, 24. juna, samo Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina stoje potencijalno dobro, s tim što je Bosna i Hercegovina na ivici prihvatljive stope.

Na listi, u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, nisu Albanija, Sjeverna Makoednija i Kosovo jer podaci ukazuju na pogoršanje situacije sa korona virusom.

U smjernicama Evropske komisije o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u posljednjih 14 dana.

Prema preliminarnoj listi, Crna Gora stoji najbolje, nakon nje je Srbija mada se navodi da je u ovoj državi broj zaraženih u porastu, a BiH je na granici budući da po statistikama ima rast od 14,8 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Evropska komisija je 11. juna preporučila zemljama članicama da se od 1. jula ukinu restriktivne mjere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama "epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU".

Mjere su uvedene sredinom marta, zbog izbijanja pandemije COVID-19. Tada je EU uvela restriktivne mjere i unutar evropskih granica. One su za teritoriju EU i šengen zonu ukinute 15 juna.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mjera, u zemljama Zapadnog Balkana je porastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

Zemlje članice stoga traže dodatnja objašnjenja i nove podatke iz delegacija EU u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući stope testiranja, broj pacijenata na intenzivnoj njezi ili spremnost zemalja, na primjer u pogledu bolničkih ustanova kako bi se time doprinijelo procesu odlučivanja.

Sve ovo dovelo je do toga da sastanak stalnih predstavnika zemalja članica EU u srijedu 24. juna bude završen bez odluke, a ovoj temi ponovo će se vratiti u petak, 26. juna da bi usvojili preporuke.

Te preporuke nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mjera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Republika Hrvatska danas je objavila da zbog rasta broja slučajeva zaraze svi građani Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije koji ulaze u RH prvo idu u obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG