Linkovi

Etiopija utvrdila "jasne podudarnosti" u padovima dva Boinga 727 Maks


"Crna kutija" u kojoj je snimljen razgovor unutar kabine aviona Etiopian erlajnsa koji se srušio prošle nedelje, na fotografiji koju je objavi BEA, francuska agencija za istraživanje nesreća, u Parizu, u nedelju 17. marta 2019.
"Crna kutija" u kojoj je snimljen razgovor unutar kabine aviona Etiopian erlajnsa koji se srušio prošle nedelje, na fotografiji koju je objavi BEA, francuska agencija za istraživanje nesreća, u Parizu, u nedelju 17. marta 2019.

Snimljeni podaci o letu aviona Boing 737 Maks koji su se srušili u Etopiji i Indoneziji pokazuju "jasne podudarnosti", rekao je etiopski ministar transporta u nedelju, dok je američki proizvođač aviona saopštio da okončava dodatak za softver u sistemu koji spriječava propadanje aviona.

Dagmavit Moges rekao je novinarima da je "crna kutija" sa leta 302 pronađena "u dobrom stanju, što nam omogućava da dođemo do gotovo svih podataka koji su unutra".

On nije elaborirao o kakvim je podudarnostima riječ.

Moges je rekao da će preliminarni izvještaj o prošlonedeljnom padu aviona, u kome je poginulo 157 ljudi, biti objavljen u roku od 30 dana.

U međuvremenu, raste pritisak na američku Federalnu administraciju za avio saobraćaj po pitanju bezbjednosti aviona. Agencija je insistirala na tome da je pratila standardne procedure kada je davala certifikat modelu Boing 727 Maks. U izvještajima se kaže, međutim, da Sekretarijat za transport istražuje te procedure.

Čak i prije nego što je crna kutija pronađena, mnogi su povukli paralelu između pada aviona Ethiopia Airlinesa 10. marta i pada Lion Aira prošlog oktobra. Oba aviona bila su Boing 727 Maks.

Pad etiopskog leta 302 malo nakon polijetanja iz Adisabebe ka Najrobiju, učinio je da SAD i 30 drugih zemalja prizemlje flotu Boinga 737 Maks.

U međuvremenu, hiljade ljude hodalo je glavnim gradom Etiopije, Adisabebom, ispraćajući 17 praznih sakofaga na sahrani u nedjelju za 17 Etopljana koji su poginuli u nesreći.

Porodicama žrtava ponuđena je spaljena zemlja sa mesta nesreće za sahranu.

Osoblje Etihiopian Airlinesa okupilo se u nedjelju na međunarodnom aerodromu Bole kako bi odali počast dvojici pilota i za šestoro članova posade, koji su poginuli u padu aviona.

U avionu je takođe bio 21 radnik Ujedinjenih nacija, koji su krenuli na put kako bi prisustvovali glavnoj konferenciji UN o prirodnoj sredini u Najrobiju, kada je pao avion.

XS
SM
MD
LG