Linkovi

Escobar: Nadam se da će Srbija nakon formiranja Vlade uvesti sankcije Rusiji


Arhiv - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar
Arhiv - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar saopštio je da se nada da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove Vlade u Beogradu.

"Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cijenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu", rekao je Escobar u online obraćanju u ponedjeljak na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji je održan u Budvi.

On je na skupu kome su prisustvovali zvaničnici SAD, EU, Velike Britanije i država Zapadnog Balkana, rekao da je Srbija jedina zemlja regiona koja nije uvela sankcije Rusiji.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda "zaštitom vitalnih interesa zemlje".

Američki izaslanik pozdravio je to što su i EU i NATO ponovo potvrdili "politiku otvorenih vrata".

"Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas također podsjeća da je još šest zemalja u redu prije Ukrajine", istakao je Escobar.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile "ogroman napredak" i "impresivne reforme" i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju eurointegracije Zapadnog Balkana.

Radio Slobodna Evropa prenio je da je Escobar u Budvi rekao da je "prilično siguran da će Crna Gora biti prva naredna članica EU".

XS
SM
MD
LG