Linkovi

Erupcija anti-vladinog raspoloženja u Egiptu zatekla je zapadne obavještajne službe


Erupcija anti-vladinog raspoloženja u Egiptu zatekla je zapadne obavještajne službe
Erupcija anti-vladinog raspoloženja u Egiptu zatekla je zapadne obavještajne službe

Obavještajnim je agencijama zapravo vrlo teško prognozirati konkretne događaje, poput protu-režimskih demonstracija

Stručnjaci za obavještajni rad tvrde da nisu u pravu oni koji ovih dana govore o propustu obavještajnih agencija, koje nisu bile u stanju predvidjeti događaje u Egiptu. Bivši direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e Michael Hayden kaže da obavještajna zajednice već godinama upozorava političare da se u Egiptu stanje pogoršava strelovitom brzinom.

"Bilo je posve jasno da je egipatska politička struktura prilično nesigurna i neodrživa te da se zemlja kreće prema dubokoj krizi. To se ubrzalo i zbog Mubarakovih godina te pitanja tko će ga naslijediti. Za nas iz obavještajne zajednice glavno pitanje glasi – kada će nam naši političari početi vjerovati? Kada će početi raditi na planu za takvu kriznu situaciju?"

Emile Nakleh je u CIA-i bio direktor programa za analizu islamističkih političkih grupa. On kaže da je godinama osobno brifirao svog šefa, Michaela Haydena i da je uvijek naglašavao da pritisak na Mubaraka raste.

"Napominjali smo da će režim zaista biti u opasnosti kada se protiv njega udruže razne skupine, svjetovnjaci i islamisti, liberali i konzervativci. Naravno, nismo bili u stanji dati točan datum kada će se to dogoditi, i što će biti izravan povod nemirima. Ali mi smo s tom prognozom upoznali ljude koji u našoj vladi donose odluke."

Obavještajne službe često su na meti kritika, pogotovo nakon dramatičnih događaja povijesne važnosti, poput pada Berlinskog zida ili terorističkih napada od 11. rujna. Uvijek ih se pita – kako to da to niste uspjeli predvidjeti? Američki diplomatski dokumenti koje je nedavno objavio WikiLeaks pokazuju da američki diplomati već godinama upozoravaju na sve veću krizu u Egiptu kao i nevoljkost tamošnje vlasti da reformira politički sistem. Međutim, kaže Michael Hayden, vrlo je teško točno predvidjeti spontane događaje poput ustanaka ili građanskih demonstracija, koje upravo traju u Egiptu.

"Ono što se događa u Egiptu nije dio nekog dobro promišljenog plana, na kojem se radilo godinama. Ovi su događaji više nalik šumskom požaru. S druge strane, moglo se predvidjeti da će nakon događaja u Tunisu utjecati na situaciju u Egiptu. Međutim, sve što se događa u te dvije zemlje ne događa se u skladu s nekim planom koji je sada izvučen iz ladice, a kojeg se CIA mogla domoći."

Podsjetimo, neredi a kasnije i masovne demonstracije u Tunisu su počele nakon što se ritualno spalio jedan mladić, nezadovoljan stanjem u svojoj zemlji. Nakon samo nekoliko tjedana, pala je tuniska vlada a predsjednik države pobjegao je u inozemstvo. Prema većini analitičara, upravo je taj spontani događaj upalio iskru koja se potom proširila u Egipat i druge arapske zemlje.

XS
SM
MD
LG