Linkovi

Erdogan: Turska podržava evropski i NATO put BiH


Predsjednik Turske se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 8. juli
Predsjednik Turske se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 8. juli

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se s danas s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski predsjednik u Sarajevu boravi u okviru Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli kako je današnja posjeta predsjednika Turske bitna za obje zemlje kada je riječ o napretku saradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa.

Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

“Čestitam BiH na predsjedavanju SEECP-om te bih podsjetio kako Turska snažno podržava Proces saradnje u Jugoistočnoj Europi. SEECP je koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regiji. Republika Turska podržava euroatlantski put BiH i integriranje BiH u EU i NATO bit će garant stabilnosti i mira. Turska će nastaviti pružati podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH”, kazao je Erdogan na sastanku.

Predsjednik Turske je izrazio spremnost da se, kako je rekao, oživi trojni mehanizam, odnosno da se održi sastanak BiH - Hrvatska - Srbija.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture. Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je autocesti Beograd - Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku. Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s Erdoganom, kazao je da je turski predsjednik održao obećanje da će doći u Sarajevo nakon poziva u Ankari.

Erdogan se nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, sastao i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

XS
SM
MD
LG