Linkovi

U Sarajevu Počeo samit Proces suradnje u jugoistočnoj Europi. U posjetu dolazi i Erdogan


Zajednička fotografija ministara vanjskih poslova pred samit Proces suradnje u jugoistočnoj Europi, Sarajevo, 8. juli 2019.
Zajednička fotografija ministara vanjskih poslova pred samit Proces suradnje u jugoistočnoj Europi, Sarajevo, 8. juli 2019.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u Sarajevo čime je započeo dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Erdogan će u Sarajevu prvenstveno boraviti zbog samita Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Turske stigao je u Predsjedništvo BiH gdje će održati sastanak sa članovima Predsjedništva Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Kako je najavljeno, na samitu će biti razgovarano o koracima na razvoju suradnje na Balkanu – investicijama, ekonomiji, trgovini, transport i infrastrukturi.

Sastanak će biti održan u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja SEECP-om i prethodi Samitu SEECP-a na nivou predsjednika 9. jula 2019. na Jahorini, kojim će biti okončano predsjedanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život".

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. u Sofiji radi jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

U okviru SEECP-a u Sarajevu borave i ministri vanjskih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Europi. Prvi sastanak, kojem je domaćin ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, počeo je jutros. Na sastanku će biti riječi o aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire, kao preduvjetu za održivi razvoj, te regionalnim i europskim integracionim procesima.

Kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova, BiH na taj način završava jednogodišnje predsjedanje ovom regionalnom inicijativom, a koja je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije.

Na sastanku učestvuju visoke delegacije učesnica SEECP-a, predstavnici Europske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). Očekuje se da bude i razgovora o aktuelnim ntegracijama u Europskoj uniji.

Sastanku prisustvuju: ambasador Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Georgios Iliopoulos, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, Maria Magdalena Grigore, državna sekretarka ministarstva vanjskih poslova Rumunije, direktorica za Zapadnu Evuopu, Zapadni Balkan i Tursku u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, ambasador Moldavije u BiH Daniel Oleg Tulea, državna sekretarka za političke poslove Hrvatske Zdravka Bušić, ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, Ekaterina Zaharieva, ministrica vanjskih poslova Bugarske, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, minitar vanjskih poslova Slovenije Dobran Božić i državni sekretar u ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Zoran Janković.

Na ovom samitu ne učstvuje Albanija. Ministar vanjskih poslova ove zemlje Gent Cakaj objavio je da ta zemlja otkazuje učešće na dvodnevnom Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Europi u znak solidarnosti s Kosovom.

“Odnos organizatora prema Kosovu je neprihvatljiv i u suprotnosti je s ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno”, napisao je Cakaj na svom Twitter profilu.

Kada je riječ o Kosovu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Europi u formatu koji je predviđen za takve sastanke, ali je kosovski predsjednik Hashim Thaci odbio poziv predsjedavajućeg Dodika da dođe u Sarajevo.

Thaci je putem društvenih mreža naveo da, uprkos spremnosti da učestvuje na samitu, ponižavajući poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio je učešće i predstavljanje Kosova na tom sastanku

XS
SM
MD
LG