Linkovi

Erdoan ne odustaje od kupovine ruskog raketnog sistema


FILE - Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a ceremony at the presidential palace, in Ankara, Turkey, May 6, 2019.
FILE - Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a ceremony at the presidential palace, in Ankara, Turkey, May 6, 2019.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja.

"Postigli smo sporazum sa Rusijom. Odlučni smo. Nema govora o odustajanju", rekao je Erdoan, prenijela je turska agencija Anadolija.

Želja Ankare da kupi ruske protivvazdušne sisteme S-400 je veliki izvor napetosti između Turske i SAD, koje su NATO saveznice. Američka vojska sumnja da bi ruski sistem mogao da dođe do tehnoloških tajni njenih najmodernijih aviona F-35, koje je Ankara takođe naručila.

"To je završena stvar", već nekoliko nedelja govore turski lideri u vezi ruskih raketa.

Ruske rakete bi mogle da budu isporučene ovog ljeta i da podstaknu oštre mjere Amerike. O tome su telefonom razgovarali prošle srijede Erdoan i američki predsjednik Donald Trump. Erdoan je ponovio prijedlog da se formira zajednička radna grupa.

Trump i Erdoan će se sastati na margini samiga G20 krajem juna u Japanu u posljednjem pokušaju da nađu rješenje.

"Ako ode do kraja i primi S-400 rakete Turska će to skupo platiti", ponovio je prošle srijede portparol State Departmenta Morgan Ortagus i ponovo zaprijetio da će SAD suspendovati prodaju aviona F-35 Turskoj i uvesti joj vrlo stroge sankcije.

Dan kasnije je visoka zvaničnica Pentagona Ketrin Vilbarger rekla je da bi sprovođenje te transakcije bilo poražavajuće za program F-35, ali takođe za "interoperabilnost Turske sa NATO-om".

Ona je rekla da čak i ako američka administracija ne bude željela da uvede sankcije Turskoj zbog te nabavke moguće da će je na to natjerati Kongres.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG