Linkovi

Engleska ukinula većinu Covid ograničenja


London, 27. januar 2022.
London, 27. januar 2022.

Engleska je ukinula većinu mjera i ograničenja zbog pandemije korona virusa, uključujući i obavezno nošenje maski, nakon što je britanska vlada saopštila da je „booster doza“ vakcine uspješno smanjila broj ozbiljno oboljelih i hospitalizacija.

Od 27. januara maske više nisu obavezne nigdje u Engleskoj, a COVID propusnice za ulazak u noćne klubove i druga mjesta za zabavu su ukinute. Vlada je prošle nedjelje odustala od savjeta ljudima da rade od kuća.

Od sljedeće nedjelje ukidaju se i ograničenja broja posjetilaca u domovima za stare.

Iako su zakonske mjere ukinute, neke prodavnice, uključujući velike lance supermarketa "Sainsbury's" i "Tesco", najavili su da će nastaviti da traže od ljudi da nose maske.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da će maske i dalje biti obavezne u autobusima i metrou u prijestolnici, ali je nejasno kako će se ova mera sprovoditi, odnosno kontrolisati.

Engleska nije jedina zemlja u Evropi koja ove nedjelje ukida ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Holandija je 26. januara ponovo otvorila restorane, barove, muzeje i pozorišta po prvi put u mjesec dana, u okviru šireg ublažavanja ograničenja. Taj korak je uslijedio je u trenutku naglog porasta broja zaraženih, ali i pada prijema na jedinice intenzivne njege u bolnicama.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da će građani te zemlje od 1. februara moći da uživaju u restoranima, muzejima i noćnim klubovima bez mjera, a takođe će biti ukinuta obaveza nošenja maski u javnom prevozu i u prodavnicama.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da će maske i dalje biti obavezne u autobusima i metrou u prestonici, ali je nejasno kako će se ova mera sprovoditi, odnosno kontrolisati.

XS
SM
MD
LG