Linkovi

Danska ukida sve mjere protiv Covida


Premijerka Danske Mette Frederiksen

Danska je objavila da će od 1. februara ukinuti sve preostale mjere protiv koronavirusa.

Danska premijerka Mette Frederiksen​ obratila se naciji rekavši da bi poslije mnogih usiljenih konferencija za novinare konačno mogla da saopšti "nevjerovatno dobre vijesti".

"Ovdje smo sa nevjerovatno dobrim vijestima: Sada možemo da uklonimo posljednja ograničenja zbog koronavirusa u Danskoj. Od 1. februara, za samo nekoliko dana, Danska će ponovo biti otvorena, potpuno otvorena. To označava prelazak u novo vrijeme za sve nas", rekla je ona.

"Tokom pandemije, naše strpljenje i naša istrajnost i naše jedinstvo kao Danci bili su na testu. I danas možemo da kažemo da smo prošli (test). Spremni smo da izađemo iz sjenke korona virusa. Opraštamo se od ograničenja i dobrodošli smo u život kakav smo poznavali prije koronavirusa."

Nije bilo odmah jasno koja ograničenja će Danci ukinuti, ali to vjerovatno uključuje digitalnu zdravstvenu propusnicu, koja je sada neophodna za ulazak u muzeje, noćne klubove, kafiće, autobuse za zabave i za sjedenje u zatvorenom prostoru u restoranima.

U Danskoj, osobe starije od 15 godina također moraju da daju propusnicu kada prisustvuju događajima na otvorenom gdje kapacitet prelazi 2.000.

XS
SM
MD
LG