Linkovi

Danska ukida sve mjere protiv Covida


Premijerka Danske Mette Frederiksen
Premijerka Danske Mette Frederiksen

Danska je objavila da će od 1. februara ukinuti sve preostale mjere protiv koronavirusa.

Danska premijerka Mette Frederiksen​ obratila se naciji rekavši da bi poslije mnogih usiljenih konferencija za novinare konačno mogla da saopšti "nevjerovatno dobre vijesti".

"Ovdje smo sa nevjerovatno dobrim vijestima: Sada možemo da uklonimo posljednja ograničenja zbog koronavirusa u Danskoj. Od 1. februara, za samo nekoliko dana, Danska će ponovo biti otvorena, potpuno otvorena. To označava prelazak u novo vrijeme za sve nas", rekla je ona.

"Tokom pandemije, naše strpljenje i naša istrajnost i naše jedinstvo kao Danci bili su na testu. I danas možemo da kažemo da smo prošli (test). Spremni smo da izađemo iz sjenke korona virusa. Opraštamo se od ograničenja i dobrodošli smo u život kakav smo poznavali prije koronavirusa."

Nije bilo odmah jasno koja ograničenja će Danci ukinuti, ali to vjerovatno uključuje digitalnu zdravstvenu propusnicu, koja je sada neophodna za ulazak u muzeje, noćne klubove, kafiće, autobuse za zabave i za sjedenje u zatvorenom prostoru u restoranima.

U Danskoj, osobe starije od 15 godina također moraju da daju propusnicu kada prisustvuju događajima na otvorenom gdje kapacitet prelazi 2.000.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG